Változó közegben mozognak a burkolás árak - Tutiszaki
14268
post-template-default,single,single-post,postid-14268,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Változó közegben mozognak a burkolás árak

burkolás árak

Változó közegben mozognak a burkolás árak

12:02 15 március in Blog

Amikor lakásfelújításra kerül a sor, akkor az aktuális burkolás árak is célkeresztbe kerülnek. Azért fontos kiemelni az „aktuális ár“ kifejezést, mert ez évről-évre változik, ráadásul a szakemberek, illetve a cégek is eltéri árfekvéssel dolgoznak.

Viszont nagyjából be lehet lőni, hogy mi számít manapság átlag árnak attól függően, hogy hideg-, vagy melegburkolásra, fürdőszoba vagy teraszburkolásra van szükség. Hogy hogyan lehet spórolni? Vagy, hogy érdemes-e spórolni? Arra a következő sorok próbálnak meg rávilágítani.

Miként alakulnak a burkolás árak?

Egy dolgot érdemes előre leszögezni, mégpedig azt, hogy olcsóbb soha nem lesz. Hallani néha olyan szóbeszédet, hogy az illető még vár a felújítással, mert szerinte vagy az ismerősének az ismerőse szerint néhány hónap múlva bezuhannak az anyag árak és a burkolást olcsóbban tudja megoldani.

Kár ilyen jóslatokba bocsátkozni. Inkább keressünk egy megbízható szakembert vagy céget, amely reális árakkal dolgozik és jó referenciákkal rendelkezik. Ennek könnyen utána lehet járni az internet segítségével, hiszen számos weboldalon, illetve a szolgáltatást kínáló személy, cég weboldalán is olvashatunk értékeléseket, véleményeket az elvégzett munkák kapcsán.

Ami ma 5000 Ft-ba kerül az könnyen lehet, hogy jövőre már 6000 lesz, plusz az anyagár. Érdemes-e konkrétumokba bocsátkozni? Természetesen nem árt tisztában lenni azzal, hogy minek mennyi a munkadíja manapság, viszont ez könnyen változhat, ezért az itt leírtakat nem árt rugalmasan kezelni, mert a burkoló árak könnyen változhatnak egy bizonyos idő elteltével.

Mit foglalnak magukba a burkoló árak?

Ez szintén egy több szempontból megközelíthető kategória. Mondhatni szakemberenként változik, hogy miként számlázzák ki az adott munkát. Van, aki egy kalap alá veszi a csempe felrakását a járólap lefektetésével, míg más eltérő árat számol fel a járólap lerakásáért és a csempe felragasztásáért. Szintén változhatnak a m2 árak nagyobb, lapok esetén, amikkel nehezebb dolgozni. Nem mindegy az sem, hogy falat, lépcsőt burkolnánk, vagy padlót rakatnánk.

Hidegburkolás árak alapjáraton

Vegyünk alapul egy fürdőszoba felújítást az aktuális árak szerint és most tekintsünk el a speciális kivitelezéstől. Tegyük fel, hogy a régi fürdőt szeretnénk új színben feltüntetni. Ehhez ugye le kell bontani a régi csempét, felszedni a régi járólapot, amit van, aki elvállal, míg mások nem.

terasz burkolás árak

Ennek az elszállítását szintén egyesek vállalják, míg mások nem. Erről is érdemes előzőleg érdeklődni a félreértések elkerülése végett. Felszedve a járólapot az aljzat egyenetlenségét ki kell küszöbölni. Az aljzatkiegyenlítés m2 ára nagyjából 3500 Ft-ra tehető.

Ugye a vízszigetelésről sem szabad megfeledkezni, ami hasonlóan 3000 Ft/m2 körül jár. A hajlaterősítő szalag felrakását egy alapos szakember szintén nem hagyja ki, ami nagyjából 2500 Ft/fm, a szilopasztázás a sarkokban és a kád mellett 800 Ft/fm-re tehető. Maga a hidegburkolás ára kb. 5000-10000 Ft/m2 alakul. Az extrém esetekben ez elérheti akár a 25000 Ft/m2-t.

Akkor ott van még a kád beépítése, ami szintén hozzátartozik a fürdőszoba felújításhoz. A szaki szintén kérhet egy alapárat vagy meghatározhatja a kád típusa szerint is. Például egy egyenes oldalú kád beépítése 55000, míg egy ívelt sarokkádé 65000 Ft/db. Nagyjából ilyen összegekre számíthatunk jelenleg a fürdőszoba burkolás árak kapcsán.

A melegburkolás árak ennél alacsonyabbról indulnak

Viszont nem mindegy a burkolat anyaga, ahogy annak minősége sem. Hogyha a legköltséghatékonyabb megoldást keressük, akkor a szőnyegpadló lesz az ideális döntés, mivel a lerakás ára 2000 Ft/m2-nél kezdődik, de olyan is van, aki már 1000 Ft-ért is vállalja.

Tovább segít a dolgon, hogy maga az anyag, azaz a padlószőnyeg sem túl drága, mégis ízléses és strapabíró végeredményt képez, persze csak akkor, hogyha a megfelelő helyre kerül. Értelemszerűen a konyhában nem valami praktikus ezt használni.

Ellenben járólap helyett pl. használhatunk vinyl burkolatot a konyhában, amit könnyű tisztítani és a mai modern változatok már egyáltalán nem keltenek olcsó benyomást. A lerakása, azaz a ragasztása egyszerű és gyors, tartós megoldás. Ilyen helyzetben a melegburkolás árak 2-6000 Ft között mozognak. Valamivel drágább a svéd vagy a hajópadló lefektetése, ami már 3-8000 Ft/m2 tehető, amibe általában a szegélyzés is beletartozik.

Hasonló cipőben járnak a terasz burkolás árak

Mivel a beltérből kiszabadultunk a levegőre, ezért itt merőben más törvények uralkodnak, amihez a burkolatoknak is igazodniuk kell. Ezért a teraszburkolás árak is valamelyest eltérnek a beltéri burkolás áraktól, de a különbség nem mondható kirívónak.

fürdőszoba burkolás árak

Ugye ebben az esetben már az időjárással is számolnia kell a szakembernek, tehát elengedhetetlen a vízszigetelés és flexibilis csemperagasztó használata, hogyha a terasz burkolás árak a járólapok fektetését foglalják magukba. Ez esetben nagyjából 6-8000 Ft/m2-el kell számolnunk. De a terasz burkolatnak kitűnő és népszerű alapanyagául szolgál a ragasztott térkő is, aminek a lerakása kb. 13-18000 Ft/m2-re tehető.

A lényeg, hogy minden részletet vázoljunk előre a szakembernek, hogyha nem házilag szeretnénk elvégezni a munkát és ne szégyelljünk kérdezni. Nyugodtan kérdezzük, hogy mit mennyiért vállal a felsoroltak alapján, mert nem mindenki közli előre, hogy pl. a kád körül a szilopasztázásért mennyit számít fel.

Akkor ott van még az órabér kérdése is, mivel ez 5-8000 Ft-ra tehető. Hogyha ez sem világos, akkor szintén kérdezzünk rá, nehogy a végén érjen hideg zuhanyként, amikor a szaki kiszámlázza a munkát. Persze egy korrekt szakember ezt is, ahogy minden mást előre közel.

Akiket elrettentek a felvázolt nettó árak, amik szigorúan tájékoztatás jellegűek, azok megfontolhatják azt is, hogy saját kezűleg vágjanak bele a dologba, de így kockáztatják a végeredmény minőségét.

Nem érdemes olcsó alapanyagokkal dolgozni, mert az hamarabb tönkre megy és az egész kálvária kezdődhet ismét. Végeztessünk előzetes felmérést akár több szakemberrel is, hiszen ez általában nem kerül semmibe, így egyszerűbben kiválaszthatjuk a nekünk tetsző ajánlatot.

 
Tags:


Kapcsolat