Változatok egy témára - Lépcső burkolás - Tutiszaki
14259
post-template-default,single,single-post,postid-14259,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Változatok egy témára – Lépcső burkolás

lépcső burkolás

Változatok egy témára – Lépcső burkolás

11:46 14 február in Blog

Az esztétikum és a praktikum szempontjából egyaránt nélkülözhetetlen a lépcső burkolás kül-, és beltéren egyaránt. Viszont mielőtt elhatározzuk magunkat a kivitelezést illetően, érdemes alaposan átgondolni a burkolat típusát és a kivitelezés folyamatát.

Nem mindegy, hogy mi kerül a lépcsőre helytől és funkciótól függően. Szerencsére számos különleges anyag körül válogathatunk, amiknek megvan a maga előnyük az adott környezetben. Legyen fa vagy szőnyeg, burkolólap esetleg fém? Az alábbi írás segíthet meghozni a döntést, röviden bemutatva a lépcső burkolatok bizonyos típusait.

A kültéri lépcső burkolás alapszabályai

Komoly feladat, hiszen nem csak az esztétikum és a funkcionalitás megteremtése a cél, hanem figyelmet kell fordítani az időjárási hatások károsító hatása elleni védelem kialakításának. Mindenekelőtt a lépcső burkolása az alapfelület, az aljzat megtisztításával kiegyenlítésével kezdődik, annak érdekében, hogy a végeredmény jól mutasson.

A fagy, az eső, az UV sugarak próbáját egész évben állnia kell a burkolatnak. Kültéren a legnépszerűbb burkolat típus a járólap. Strapabíró és önmagában remekül bírja a kinti körülményeket. Viszont, amikor megtörténik a burkolatkénti felhasználása, akkor gondoskodni kell a megfelelő vízszigetelésről.

Ha a lapok alá, vagy közé nedvesség kerül és beköszönt az első fagy, akkor nem lesz hosszú életű a lépcső ezen része. Egyszerűen leválnak, eltörnek és nem lesznek képesek ellátni a feladatukat. Szóval ezért nem éri meg könnyelműen feldobálni a lépcsőburkolatot. Ugyanolyan precízen kell eljárni, mintha a fürdőszobában fektetnénk járólapot.

A megfelelő vízszigetelés és illesztések kíséretében számíthatunk rá, hogy a lépcsőburkolat hosszú éveken keresztül makulátlan marad amennyiben nem tesszük ki extrém terhelésnek.

Összefoglalva első lépésként az alapozással, előkészítéssel, tisztítással, kiegyenlítéssel kell kezdenünk. Ezt követi a vízszigetelés kialakítása, hogy ne jusson víz a járólap alá, majd jöhet a burkolás, amihez mindenképp flexibilis csemperagasztóval történik.

kültéri lépcső burkolás

Végezetül pedig a fugázás, a lapok közti rések kitöltése történik a tetszőleges színű fugaanyaggal. Hogyha mindennapi igénybevételnek van kitéve a lépcső, akkor élvédő beépítése is ajánlott, ami előnyös lehet esztétikai szempontból is, hiszen manapság LED világítással ellátott változatok is beszerezhetőek.

Röviden a beltéri lépcső burkolás menetéről

Beltérben már sokkal könnyebb dolgunk lesz, de a szakember munkáját is megkönnyíti a belső lépcső burkolás, mivel ebben az esetben már nem kell külön figyelmet fordítani az időjárási hatások elleni védelemre. Azonban ilyen helyzetben is lényeges, hogy minőségi kopásálló burkolatot válasszunk, független az adott anyag típusától.

Itt is minden az előkészületekkel kezdődik, függetlenül attól, hogy betonra vagy fára kívánjuk elhelyezni a burkolatot. A hibák kijavítása, a felület kiegyenlítése, megtisztítása a kihagyhatatlan lépések közé tartozik. Ezt követően pedig a burkolóanyag típusától függően kell eljárnunk. Persze saját kezűleg is belevághatunk a feladatba, hogyha rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, viszont nem árt szakemberre bízni a dolgot a precíz végeredmény végett.

Lépcső burkolása lépcső szőnyeggel

Ez a változat számít az egyik leginkább esztétikus választásnak a lépcső burkolatok közül. Nem csak jól mutat, de biztonságos is, hiszen ezzel máris kiküszöböltük a csúszós felület meglétét. Időtálló, strapabíró, ami attól is függ, hogy milyen szőnyeget választunk, mivel nem minden szőnyegtípus alkalmas a beltéri lépcső burkoláshoz.

A megfelelően előkészített felület már félsiker, hiszen ezen múlik, hogy mennyire ragad majd oda a szőnyeg a felülethez. Ennél a variációnál pedig különösen ügyelni kell arra, hogy a szőnyeg minden ponton odaragadjon a lépcsőhöz, különben az anyag megnyúlik és elkezd kikopni. Felragaszható futószőnyegként is, de ha biztosabb rögzítést szeretnénk, akkor fel is darabolhatjuk.

Akadnak olyan szőnyegfajták, ahol ajánlott a leszorítórúd beépítése is. Az viszont már egyéni döntés, hogy a lábazat miből készül, mert ez lehet laminált, készülhet a szőnyeg anyagából, vagy laminált lábazatból. Remek opciónak számít a szabványméretben kapható öntapadós változat, de speciális kialakítás esetén egyedi megrendelés szükséges. Ilyen eset pl. ha van lépcsőforduló.

Kreatív festett lépcső burkolatok

Ez már kimondottan egy DIY variáns, hiszen belevihetjük a saját fantáziánkat és ízlésvilágunkat, amit a végeredmény fog tükrözni. A lényeg itt is az alapozás. Ne sajnáljuk az alapozó festék használatát, mert ez betömíti a kisebb lyukakat, hézagokat, illetve biztosítja a végső réteg megfelelő tapadását, vagyis ellenálló felületet biztosít.

Fontos továbbá, hogy hagyjuk eleget száradni a festéket. Nem árt a két réteg között hagyni egy nap száradási időt. Bármilyen színt vagy mintát, motívumot használhatunk, sőt a fokok közé akár tapétát is ragaszthatunk.

+1 bónusz tipp beltéri lépcső burkolathoz

Egyre népszerűbb a laminált padlóval történő burkolás, mivel költséghatékony és gyorsan megvalósítható. Viszont nem érdemes saját kezűleg nekilátni, még akkor sem feltétlenül, hogyha fektettünk már laminált padlót. Mert más dolog egy sík felületen dolgozni, és megint más lemérni a különböző formákat, sarkokat és azokat kivágni a lépcsőfokok esetében.

beltéri lépcső burkolás

A végeredmény viszont tartós és ellenálló lesz, ugyanakkor nagyon esztétikus is. A laminált padlólapok előnye, hogy könnyen méretre vághatóak és magasfokú kopásállósággal rendelkeznek. Az élvédők felhelyezésénél figyelni kell arra, hogy ne legyen számottevő szinteltérés.

Vannak olyan gyártók, amelyek külön készítenek élvédőt a padlóikhoz. Ha nincs lehetőség ezek beszerzésére, akkor az élvédőzést fém élvédővel, illetve pipaléccel lehet megoldani. A kifogástalan megjelenéshez mindenképp szükséges a szakszerű kivitelezés.

Ez a burkolattípust főként a modern designnal operáló belterekben érdemes alkalmaz a letisztultsága miatt, mivel nincs lehetőség speciális élek vagy hajlított ívek kialakítására, ezért más lépcső burkolatot kell keresnünk abban az esetben, hogyha a lépcső élei nem egyenesek.

 
Tags:


Kapcsolat