Terasz burkolás - Lehetőségből nincs hiány! - Tutiszaki
14277
post-template-default,single,single-post,postid-14277,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Terasz burkolás – Lehetőségből nincs hiány!

terasz burkolás

Terasz burkolás – Lehetőségből nincs hiány!

12:20 11 április in Blog

Terasz burkolás esetén többféle anyag kerül terítékre, mégis az egyik legnépszerűbbnek a burkolólapok, járólapok számítanak. Csábító lehet a fa burkolás használata, ami valóban megvalósítható, viszont költséges és ekkor már a karbantartásra is kell gondolni, nem beszélve arról, hogy a kisebb terhelhetőséggel is számolni kell és akkor még nem beszéltünk a magasabb költségekről. Persze ezt mindenki maga döntheti el, hogy melyik típust helyezi előtérbe.

Milyen opciókra számítható teraszburkolás esetén?

Kettő máris meg lett említve, viszont még léteznek alternatívák, mint pl. a WPC-vel történő kültéri terasz burkolása. Természetesen a terasz burkolás árak a felhasznált anyagok függvényében változnak. De azt is meg kell említeni, hogy nem ugyanúgy járunk el, hogyha hagyományos nyitott terasz burkolása kerül terítékre vagy egy tetőtéri változat kialakításával van dolgunk. Szintén remek megoldásnak tekinthető az álpadló használata teraszburkolatként.

A felsorolt lehetőségek előnyei és a lerakás menete egyenként megvizsgálásra kerül és az árakról is szó fog esni, hiszen ez az egyik legmeghatározóbb tényező a terasz burkolat kiválasztása során.

Miként zajlik kültéri terasz burkolása?

Akkor járunk a legjobban, hogyha terv szerint lépésről lépésre haladunk, ha nem vagyunk jártasok ezen a téren. Nyilván egy szakember már rá nézésre össze tudja rakni fejben, hogy miként kell eljárnia és mire lesz szüksége a kivitelezés során.

Hogyha 0-ról kívánjuk kezdeni, akkor mindenképp a betonozással, azaz az aljzatbeton bedolgozása lesz az első teendőnk. Ezt megfelelő sűrűre kell kevernünk, majd ideális hőmérséklet mellett a földbe dolgozzuk.

Utókezelésként következik a beton locsolása, nagy hőségben pedig a letakarása, amint elkészült a terasznak szánt terület.

Bár egy teljesen új felülettel van dolgunk, mégis portalanítani és zsírtalanítani kell a szennyeződéstől, mert csak így garantálható a burkolat tökéletes tapadása.

terasz burkolás árak

Ezt követi a műgyanta alapú tapadóhíd felvitele. Ez viszonyleg egy egyszerű és gyors folyamat. Hengerrel, ecsettel könnyedén elvégezhető. A házilagos kivitelezés során ezt sokan kihagyják, így spórolva a tapadóhíd árán, viszont ennek remek pormegkötő hatása van és jelentősen javítja a burkolat tapadását.

Hogyha a ragasztó egyenesen a betonra kerül, akkor megvan az esélye, annak, hogy a járólapok a ragasztóval együtt felválnak a beton aljzat porózus mivoltából fakadóan. A tapadóhíd kihagyásával kockáztatjuk a burkolat élettartamát.

Tetőterasz esetén különösen figyelni kell a vízelvezetésre, a vízzáró réteg felvitelére. Ha a nedvesség bejut a résekbe és ott megfagy, akkor könnyedén szétrepeszti a burkolatot és a járólapok elválását okozza. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy milyen mértékben vannak kitéve a teraszok az időjárásnak.

Nyáron a meleg hatására a betonalap kitágul, vagyis dilatáció történik, ami szintén a lapok leválásához vezethet. Ezért ajánlott a cement-, műgyanta alapú fuga használata. Ezt ún. örökös fugának is nevezik, mivel vízzáró, vízálló tulajdonsággal rendelkezik, ami a kinti környezetben nagyon hasznos.

A kültéri terasz burkolása odafigyelést igényel

Kezdve attól, hogy milyen hőmérsékleten történik a munka. Ilyenkor ideális 15-20 fokban dolgozni, mert az anyagok nem kötnek sem túl gyorsan, sem túl lassan. Ne rohanjunk fejjel a falnak, készítsünk tervet, hogy miként fogjuk fektetni a lapokat. A kiszámoláskor hagyjunk rá 10 százalékot. Kis térben előnyös a kisebb lapok használata, míg nagy térben bátran dolgozhatunk nagyobb lapokkal.

Fogazott glettvas segítségével vigyük fel a megfelelő állagúra kevert flexibilis csemperagasztót kettős kenés formájában a lapra, illetve az aljzatra. Az egyenletes elhelyezéshez használjunk fugakeresztet. Ha végeztünk a lerakással, akkor várjunk egy napot, addig ne lépjünk rá a lapokra, majd távolítsuk el a kereszteket és kezdődhet a fugázás. A terasz burkolás ezzel befejezettnek tekinthető, mert nem marad más csak a tisztítás.

Terasz burkoló árak – Mire számíthatunk?

A WPC terasz burkolat rendszer lerakása valamivel egyszerűbb. Elsősorban szükség lesz egy tartószerkezetre, amit rá kell csavarozni az alapra, mivel a lapok nem érintkeznek közvetlenül a talajjal. A tartószerkezetre egy sínrendszer kerül, amin a WPC lapok fognak elhelyezkedni.

Ezek könnyen megmunkálhatóak, vághatóak, hajlíthatóak csavarozhatóak. Jól bírják az időjárási körülményeket. Az a legjobb, ha a tartószerkezet fémből készül, mert ellenállóbb, mint a fa vagy a műanyag, igaz a megmunkálása kissé nehezebb.

terasz burkoló

A terasz burkoló árak hasonlóak WPC vagy járólap esetén. Az előző kb. 5000 Ft/m2 körül mozog, míg a járólapos megoldás esetében 6-8000 Ft/m2 az átlagár. Persze találhatunk olyan szakit aki ennél olcsóbban vállalja a munkát, a lényeg a korrekt hozzáállás.

Álpadló, mint teraszburkolat?

Hasonlóan a WPC rendszerhez, az álpadló sem érintkezik a talajjal. A kerámialapok ilyenkor speciális talpakon helyezkednek el, amiket azok stabilan tartanak. Ez a megoldás különösen előnyös, hogyha meg kell oldanunk a különféle kábelek vagy vízvezetékek, csövek elvezetését, mivel erre tökéletesen alkalmas az álpadló. Tetőterasz esetén az alatta lévő helyiség hőszigetelésében is fontos szerepet játszik, mivel az így kialakult légréteg csökkenti a hőveszítés esélyét.

Talán elsőre bonyolultnak tűnhet a terasz burkolás házilag, de elég csupán egy burkolattípust és annak a lerakását kellően megismerni, mert ha tisztában vagyunk az elmélettel, az már félsiker.

Ezt követően győződjünk meg róla, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre és melyekre van még szükség. Kellemetlen, amikor munka közben eszmélünk rá, hogy hiányzik a keverőgép, vagy hogy a csempevágónkkal nem tudjuk méretre szabni a vásárolt járólapokat a méretük vagy a felület kialakításuk miatt.

Hogyha minden készen áll, akkor jelentős összeget spórolhatunk meg a burkoló szakember munkadíját illetően, viszont ilyenkor a kivitelezés minősége csakis rajtunk áll. Az így megtakarított összeg például minőségibb építőanyagok beszerzésére fordítható, ami megfelelő kivitelezés esetén jelentősen befolyásolja a burkolás élettartamát.

 
Tags:


Kapcsolat