A szállítmányozás mint szakma – egy sofőr állás lehetőségei - Tutiszaki
14296
post-template-default,single,single-post,postid-14296,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

A szállítmányozás mint szakma – egy sofőr állás lehetőségei

szállítmányozás

A szállítmányozás mint szakma – egy sofőr állás lehetőségei

20:13 12 március in Blog

A szakmunkák berkein belül számos különböző feladatkörről beszélhetünk. Ezek közül jó néhány abszolút nyilvánvaló módon ide sorolható, ám léteznek olyan határterületek is, melyek kicsit nehezebben elhelyezhetők. Ettől függetlenül az általuk kínálat karrierlehetőség remek.

Mindennapok a volán mögött

A szakmunkák becsületét az elmúlt 1-2 évtized sajnos sikerrel tépázta meg hazánkban, ám úgy tűnik napjainkra sikerül újra a helyén kezelni ezt a területet. Ez ugyanúgy igaz a képzések népszerűsítésére, mint a szakemberek megbecsültségére, illetve a munkával megszerezhető jövedelemre. Jó néhány szakmunka abszolút standardnek mondható, hiszen például egy burkolói, villanyszerelői, ács vagy épp gázszerelői munka régóta keresettnek számít.

Léteznek azonban bizonyos határterületek, melyek bizonyos részeinek népszerűsége ráadásul csak az elmúlt pár évben kapott szárnyra, ám azóta is stabilan tartja ezt a pozíciót. Ide sorolható például a legtöbb sofőr állás is, melyek bár nem tekinthetők klasszikus módon szakmunkának, mégis egy nagy hagyományokkal rendelkező és keresett szakmáról van szó. Az utóbbi évek kényszerintézkedései ráadásul sokakat tereltek erre a pályára.

A COVID okozta lezárások ugyanis sok esetben jelentették cégek bezárását és munkahelyek elvesztését is, melyet sokan a legegyszerűbb belépési feltételeket megkívánó munkák elvállalásával pótolták. Ide sorolható többek között az olyan sofőr állás is, mint a futárkodás, mely ennek a kényszerhelyzetnek köszönhetően vált az egyik legnépszerűbb álláspiaci opcióvá. A szállítmányozás pedig egészen komoly és hosszú évtizedekre szóló hivatássá is válhat.

Kényszerből karrier

Kicsit csalóka persze azt állítani, hogy egy sofőr állás elnyerése feltétlenül egyszerű, ráadásul egy ilyen pozícióban megragadni sem a legkönnyebb feladat. Tény azonban, hogy egy futár állás szinte egyetlen konkrétan dokumentálható belépési feltétele egy B-kategóriás jogosítvány, mely sokaknál egyébként is meglévő engedély. Így pedig valóban adta magát az, hogy a munkájukat vesztett álláskeresők egy ilyen pozícióban találják meg a keresett átmeneti megoldást.

Ez az átmeneti megoldás azonban sokaknál olyannyira beválni látszott, hogy maradtak a szakma berkein belül és a mai napig is a sofőr állás biztosítja mindennapi kenyerüket. Ettől pedig talán nem is kell jobb cégér ezeknek a munkáknak, hiszen ha ennyi, elvileg kényszerpályára tévedt munkavállaló gondolkozik ugyanúgy, az bizonyára jelent is valamit. A szakma pedig valóban kiváló karrierlehetőségeket kínál, akár alkalmazottként, akár idővel vállalkozóként.

Egy sofőr állás persze a többség számára nem holmi B-opció, hanem egy nagyon is tudatosan vállalt és felépített hivatás, melyben az előrelépésre is bőven akad lehetőség. A mozgástér eleve nagy, hiszen az áru- és teherszállítás berkein belül is sok különböző feladattal találkozhatunk. Egészen mást kínál például egy taxi sofőr állás és egy buszsofőr munka, mint ahogy egy futár sem ugyanazokkal a körülményekkel találkozik, mint egy kamionsofőr. Kérdés persze, hogy kinek melyik út válik be.

Több kerék, több bevétel

A fenti állítás persze némiképp túlzó, hiszen nem minden sofőr állás működik ezen az elven. Tény azonban, hogy a jogosítvány kategóriákban való felfelé lépkedéssel a bevételek is növekednek majd. Napjainkban már egy fővárosi buszsofőr állás kezdő fizetése is egészen tekintélyes, főleg az előző évekhez képest. A terhelés persze meglehetősen nagy, így egy jó adag munkabírásra is szüksége lesz annak, aki egy ilyen sofőr állás elvállalásán gondolkodik.

A sofőr állás királykategóriája azonban talán továbbra is a teherszállítmányozáshoz és a kamionokhoz köthető. Ez lényegében egy külön életforma, ami ugyanakkor kiváló alkalmazotti és vállalkozói lehetőségeket kínál, a kereseti opciók pedig messze túlmutatnak a többi sofőr álláson. Ennek egyik oka persze az, hogy a kamionos állások sokszor külföldi cégeknél kerülnek betöltésre, így a bérek is az adott ország standard szintjéhez igazodnak.

Egy ilyen sofőr állás azonban óriási elhivatottságot igényel, hiszen a napi 9-10 órás vezetés mellé az értékes áruk biztonságos szállításának felelőssége, illetve az adott esetben akár több hetes távollét is súlyozza a pozíciókat. A fentiekből persze ezzel együtt is leszűrhető, hogy egy sofőr állás mennyi különböző lehetőséget kínál akár belföldön, akár külföldön. Ha valakit vonz ez a világ, érdemes a legelérhetőbb opcióval kezdeni, idővel pedig minden esély meglesz majd az előrelépésre.

 
Tags:


Kapcsolat