Rövid útmutató a festő hengerhez - Tutiszaki
14188
post-template-default,single,single-post,postid-14188,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Rövid útmutató a festő hengerhez

festő henger

Rövid útmutató a festő hengerhez

17:34 13 december in Blog

Még az olyan egyszerűnek tűnő eszközök is tartogathatnak meglepetéseket, mint a festőhenger. Pedig ránézésre egyáltalán nem számít különlegesnek a festőszerszámok között, mégis sokkal jobb lehet a festés hengerrel, hogyha figyelembe veszünk bizonyos tényezőket, tulajdonságokat a vásárlás során.

Nem csak egyféle festő henger létezik

Igen, van a kicsi meg a nagy. Ezek egy laikus első gondolatai, hogyha arra gondol, hogy falfestő hengert kéne vásárolni. Kell egy széles a nagyobb területek lefedéséhez és egy kicsi a sarkokhoz meg a nehezebben hozzáférhető helyekhez, mint pl. az ablakpárkány stb.

De ez még messze távol áll attól, ahogyan egy profi választja ki a megfelelő szerszámot a tökéletes munkához. Nem mindegy a szálhosszúság, a henger átmérője, a szélei, az anyaga stb. Aki nem hivatásos szobafestő, de festett már hengerrel az bizonyára fel tud sorolni néhány bosszantó dolgot, amit a munka során tapasztalt. Ezek nagyrésze elkerülhető körültekintő választással.

Sok esetben nem a vásárló a hibás, hiszen ahogy belépünk egy barkácsáruházba a festőhengerek általános változatai gyakorlatilag tucatszámra lógnak felakasztva a sorok között, mi pedig gyanútlanul leakasztunk egyet a sok közül, mert jó lesz az most annak a néhány falnak. Aztán munka közben jön a felismerés, hogy a választott festő henger sokkal jobban megállná a helyét a kukában, mint a festékes vödörben.

Miért kell ekkora feneket keríteni az egésznek? Hiszen ez csak egy festő henger. Régen sem voltak spéci szerszámok, mégis elég pofásan kifestették a lakást a szakemberek, sőt az is, aki életében először fogott ilyesmit a kezébe. Természetesen a végeredményt nem csak a festőhengerek milyensége befolyásolja, hanem az alaposság és a szakértelem is.

Festő szerszámok minőségi kivitelben

Ahogy teltek, múltak az évek, a festékek is rengeteg újításon mentek keresztül. Spéci anyagokhoz pedig spéci festő henger dukál. Azért azon érdemes elgondolkodni, hogy mennyire ellentmondásos dolog drága festékhez olcsó falfestő hengert választani.

festő szerszámok

Mert a festék színe legyen tartós, fedjen jól, mindennek a tetejében még legyen dörzsálló is, amit aztán összepocsékolunk egy filléres hengerrel. Mi a hibás ilyenkor? Hát persze, hogy a festék minőségét vonjuk kétségbe, holott a csíkozódás és a nem megfelelő fedés elkerülhető lett volna egy minőségi festékhengerrel.

A festés hengerrel lehet egyszerű és nagyszerű

Kivéve akkor, hogyha nem az, mert átsiklottunk néhány fontos dolog felett a vásárlás során. Mindenképp két hengerre lesz szükségünk. Kell egy szélesebb és egy kisebb, ahogy az már említésre került a fentiekben.

A magátmérő is fontos paraméter. Minél nagyobb egy henger, annál jobban gördül a felületen. Egy kis hengerrel csak kenegetni fogjuk a felületet és egy örökkévalóságnak tűnhet, amíg a munka végére érünk.

Az anyagát tekintve sokat számít, hogy egyszerre mennyi anyagot képes felvenni illetve, hogy milyen durva felületen dolgozhatunk az adott modellel. Ott vannak pl. a velúr hengerek, amik kifejezetten a teljesen sima felületekhez ajánlottak. Ezek általában 4-5 mm szálhosszúsággal rendelkeznek.

Szálhosszúság terén a középkategória egyik legnépszerűbb résztvevője a poliamid festő henger. Itt már 9-15 mm a szálhosszúság, ami ideális a mennyezet festése során is.

Nem mindig a legnagyobb a legjobb, de bizonyos esetben a 18-21 mm-es változatok, mint amilyenek a cérnahengerek, előnyösnek számítanak. Nagymennyiségű festéket képesek magukba szívni, ezért számolni kell a fröcsköléssel és az izomlázzal a komoly súlyuk miatt. Ebből következik, hogy lehetőleg ne ezt használjuk a mennyezet festéséhez, mert a színes festékszeplők mellett komoly izomlázzal is számolnunk kell majd.

A lyukátmérő meghatározza, hogy milyen nyéllel használható az adott változat. A minőségi Teddy hengerek lyukátmérője 8 mm, míg a kisebbeké 6 mm.

Falfestő henger különféle felületekhez

Hogyha textúráltabb „ragyás“ felületet szeretnénk elérni, akkor a cérnahengerek számítanak ideális választásnak. A nagyobb szálhosszúság miatt ezzel a durvább felületek is szépen lefesthetőek. Ellentétben a tömött hengerekkel, amik kimondottan a sima felületekhez lettek tervezve. A velúr hengerek remek választást jelentenek, az előkevert ún. „egyrétegű“ festékekhez. Egyszerre kevés festéket vesznek fel, de a használatukkal remekül szétteríthető a festékanyag.

Szivacs hengerekkel is találkozhatunk a boltok polcain. Ezek elsősorban lakkokhoz és zománcfestékekhez lettek tervezve.

falfestő henger

A különleges változatok között megtalálható az olyan speciális festő henger, mint a csőfestő henger. Ez három kicsi, egymásmellé sorakoztatott hengerből áll, amivel kitűnően el lehet oszlatni a festéket a keskeny csöveken. 

Ugyanezért előnyös a sarokhenger használata a sarkokban, mert ez szintén kiváltja az ecset használatát. Ránézésre ez már nem is henger, hanem sokkal inkább kerék.

Akkor ott van még az igazi nagyágyú, az öntöltős henger. Azért magát még nem képes megtölteni, viszont a kialakításának köszönhetően képesek leszünk folyamatosan adagolni a festéket anélkül, hogy állandóan a vödörbe kéne mártogatnunk. A henger oldalán található apró csövön keresztül a nyélbe szivattyúzható a festék.

Megtalálható rajta egy pumpa, amivel a nyélből a hengerfelé juttatható a festék. Persze a gagyi 5000 Ft.-os változatoktól senki ne várjon csodát. Sőt, inkább ne várjunk attól a kategóriától semmit. Az ilyen festő hengerekből rendszerint mindenhol csepegni szokott a festék. A drágább, minőségi modellek között még az elemes is megtalálható, ami még precízebb adagolást tesz lehetővé.

Festő henger tisztítása és tárolása

Hogyha valamiért meg kell szakítanunk a festést, de 1-2 nap múlva ismét szeretnénk belevágni, akkor nem kell kimosni. Elég ráakasztani a lehúzó rácsra, benne hagyni a vederben, amit le kell fednünk egy alaposan átnedvesített törölközővel, majd egy összehúzható szájú kukászsákkal. Így a pár nap elteltével ugyanonnan folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk.

A mosáshoz használjunk jó sok vizet. Addig kell mosnunk, amíg tiszta vizet nem kapunk a csap alatt. Ezután ki kell pörgetni és gurigázhatunk vele egy jó nedvszívású törölközőn.

 
Tags:


Kapcsolat