Vízóra csere: amikor szakember segítségére van szükség - Tutiszaki
14031
post-template-default,single,single-post,postid-14031,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Vízóra csere: amikor szakember segítségére van szükség

vízóra csere

Vízóra csere: amikor szakember segítségére van szükség

16:29 15 május in Blog

A vízóra a háztartásokban az egyik legfontosabb mérőeszköz, amit kötelező beszereltetni annak érdekében, hogy a vízszolgáltatók precízen mérni tudják az általunk felhasznált vízmennyiséget.  

Az óra a vízmű tulajdona, amit rendszeres időközönként kicserélnek, de időnként előfordulhat, hogy soron kívül is szükség van a vízóra csere elvégzésére. Ilyenkor nem szabad hozzányúlnunk, helyette szakemberre kell bíznunk a munkát.

Mivel erről a témáról nem lehet eleget beszélni, ezért arra gondoltunk, hogy a mai írásunkban kicsit részletesebben is kifejtjük a legfontosabb tudnivalókat, amivel mindenkinek tisztában kell lennie. 

Miért lehet szükség a vízóra csere lebonyolítására? 

A vízórákról mindenképpen tudni kell, hogy a folyamatos működés miatt idővel tönkremehetnek. Elavulttá válhatnak például a mechanikus részei, aminek általában az a következménye, hogy az óra rosszul – tehát a valós fogyasztásnál többet vagy épp ellenkezőleg, kevesebbet – mér.  

Ezen kívül más problémák is felmerülhetnek a működésével kapcsolatban, gondolunk itt például arra, amikor elkopik, bepárásodik, vagy más okból kifolyólag elhomályosodik az óra üvege, emiatt pedig leolvashatatlanná válnak a számadatok.  

Ezeknek a hibáknak a kiküszöbölése, megelőzése miatt szükséges a vízmű által rendszeresen elvégzett vízóra csere, de ha a meghibásodás vagy a probléma előbb történik meg, akkor a cserével nem szabad várni a következő hivatalos időpontig. 

Miért fontos, hogy szakemberre bízzuk ezt a feladatot? 

A vízóra egy rendkívül érzékeny mérőeszköz, ráadásul a vízvezetékekben nagy nyomás uralkodik, ami veszélyessé teheti a szerelést, illetve a cserét. Ebből következik, hogy annak, aki hozzányúl, speciális tudással és tapasztalattal kell rendelkeznie, valamint ismernie kell a biztonsági előírásokat, intézkedéseket, amivel biztosíthatja, hogy a vízóra csere szakszerűen és biztonságosan történjen meg. 

Arról nem is beszélve, hogy a művelet lebonyolításához speciális eszközökre, szerszámokra van szükség, amivel csak egy szakember rendelkezik. Mindemellett azt is érdemes tudni, hogy szinte minden esetben kell engedély és hivatalos dokumentáció is ahhoz, hogy a csere hivatalosan is elfogadott legyen a vízmű által.  

Milyen jelek utalnak arra, hogy itt a vízóra csere ideje? 

Az egyik legárulkodóbb jel az, amikor irreálisan magas összegű vízszámlát kapunk. Ilyenkor két eset lehetséges: vagy csőtörés van a lakásban, vagy pedig az vízóránk rosszul méri az elhasznált vízmennyiséget.  

Bár a vízóra rendszerint nincs szem előtt, mégis érdemes alkalomadtán ránézni. Ha azt látjuk, hogy az óra lapja sérült vagy törött, akkor az szintén egy figyelmeztető jel, ugyanúgy, ahogy a párásodás, az óra körüli vízszivárgás, illetve az elfagyás is.  

Látható tehát, hogy a vízóra csere nem egy olyan feladat, amit hátrébb lehet sorolni a fontos teendők listáján. Ha bármilyen furcsaságot észlelünk a működésével kapcsolatban, akkor jobb biztosra menni, és minél hamarabb felkeresni egy hozzáértő szakembert, aki kideríti a problémát, és ha szükséges, akkor szakszerűen elvégzi a cserét is.  

 


Kapcsolat