Napelem pályázat 2022 – amit eddig érdemes tudni - Tutiszaki
14249
post-template-default,single,single-post,postid-14249,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Napelem pályázat 2022 – amit eddig érdemes tudni

napelem pályázat

Napelem pályázat 2022 – amit eddig érdemes tudni

13:31 08 december in Blog

A napelem rendszerek lakossági elterjedése az utóbbi évek egyértelmű tendenciája. Ennek fő okai az elérhető pályázatok, melyek az ilyen befektetések költségeinek csökkentését célozzák. Eljött azonban az idő a változtatásra, mely természetesen az újonnan kiírt pályázatokon is látszik.

Együtt a zöld jövő felé

Az elmúlt évtizedek során egyértelmű volt a nem megújuló erőforrások előnyben részesítése. Az azonban egyértelmű, hogy elindult egy olyan globális folyamat, mely várhatóan egy zöldebb, élhetőbb jövőbe vezet majd. A kommunikáció egyértelmű: a cél a nem megújuló energiaforrások széleskörű használata. Ezt a törekvést az elmúlt néhány évben hazánkban is érzékelhettük, elsősorban a lakossági napelem rendszerek elterjedése révén.

Az energiafogyasztás “zöldítését” természetesen különféle európai és nemzetközi direktívák is szorgalmazzák, ezek mentén pedig itthon is számos támogatás érhető el a háztartások energetikai fejlesztésére. A legutóbbi pályázati időszak azonban a végéhez közelít, így mindenképpen számolhatunk bizonyos változásokkal. A 2024-től érvényes új időszakról egyelőre kevés, de annál lényegesebb részletet ismerünk. A napelem pályázat 2022 Aleronenergia által is használt verziója így biztosan frissül.

Egy újabb plusz

Mivel a legutóbbi napelem pályázat 2022 óta biztosan érvényben van, a változás szinte borítékolható volt. Ezt erősítette a kormány és a szolgáltatók külső kommunikációja is, hiszen a lakossági felhasználók még ezen időszakon belül is számos bizonytalanságot, módosítást tapasztalhattak. A legtöbb kérdés az elszámolási módokat övezte, mely a napelem pályázat 2022 verziójában még jellemzően az éves szaldó elszámolást jelentette.

napelem

Az ígéretek szerint a meglévő és a 2023 szeptemberéig megrendelt rendszerek még legalább 10 évig ebben a rendszerben maradhatnak, ám az új időszak ebben is változást hoz. Az új ‘Napenergia Plusz’ program alapjait már ismertette is a kormány, ám a pontos részleteket még nem ismerjük. Mindenesetre már az eddig bejelentett feltételek és lehetőségek mentén is kezd körvonalazódni, hogy mire is számíthatunk az új támogatási időszakban.

Változások felé

A napelem pályázat 2022 évben is érvényes szabályai az új, ‘Napelem Plusz’ pályázatok esetén szinte kivétel nélkül módosulnak. A számokra vonatkozóan elmondható, hogy a kormány egy 75 milliárd forintos keretösszeget szán az új projektekre, mely több mint 20.000 új rendszer telepítésére elegendő. A támogatás a befektetési összeg 65%-át fedezi majd, így e tekintetben igencsak kedvező újításokat tapasztalhatunk. Fontos változás továbbá az is, hogy innentől az energia tárolása is lehetséges.

Az új szabályok értelmében ugyanis az új napelem rendszerek már egy maximum 8 kWh teljesítményű tárolóegységet is kapnak. Ez meglehetősen komoly változás a napelem pályázat 2022-es verziójához képest, de mindenképpen üdvözlendő.

A tárolási lehetőség ugyanakkor azt is jelenti, hogy az új megrendelők kénytelenek lesznek a havi szaldó elszámolást választani, hacsak addig nem születik más kormányzati döntés. A ‘Napenergia Plusz’ pályázat tehát egyelőre csak az alapokat tisztázta, de már ennyiből is látszik, hogy ismét érdemes lesz energetikai fejlesztésbe fektetni.

 
Tags:


Kapcsolat