Kifizetődő megoldás a gipszkarton fal építése - Tutiszaki
14053
post-template-default,single,single-post,postid-14053,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Kifizetődő megoldás a gipszkarton fal építése

gipszkarton fal építése

Kifizetődő megoldás a gipszkarton fal építése

16:27 13 július in Blog

A gipszkarton fal építése manapság az egyik, ha nem a legnépszerűbb megoldás szobák leválasztásához vagy a falak burkolásához. Emellett álmennyezet készítésére is alkalmas, arról nem is beszélve, hogy különféle design elemek alakíthatóak ki a segítségével.

Költséghatékony és gyors kivitelezést tesz lehetővé, továbbá a kábelezést is megkönnyíti. A használatával növelhető a falak hő- és hangszigetelő képessége is.

Nem bonyolult a gipszkarton fal építése

Hogyha elég elhivatottnak érezzük magunkat, akkor mi magunk is megpróbálkozhatunk a gipszkarton fal építésével. A lényeg a precizitás, illetve az, hogy alaposan nézzünk utána miként kell eljárni a tökéletes végeredmény érdekében.

Tulajdonképpen a titok nyitja nem más, mint a megfelelő vázszerkezet kialakítása. Ha ez nem sikerül, akkor a falunk nem lesz egyenes, nem lesz tökéletesen sík, illetve a későbbiekben repedések jelenhetnek meg rajta. A gipszkarton fal építés minőségén nagyon sok múlik azon, hogy milyen a profilozás.

A profil anyagát tekintve dolgozhatunk fával vagy fémmel. A fa vázszerkezet is megfelelő, viszont számolnunk kell az anyag tulajdonságaival, azaz a méreteinek a változásával, ugyanis mint tudjuk, nedvesség hatására dagadhat, száraz, meleg környezetben pedig zsugorodhat.

Hogyha fürdőszobafalat szeretnénk gipszkartonból készíteni fa vázszerkezetre, akkor különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a tökéletes vízszigetelés kialakítására és még így sem garantált, hogy a nedvesség valamilyen formában nem jut el a faszerkezetig.

A fém profilokkal sem nehezebb dolgozni, csupán azzal kell tisztában lennünk, hogy melyik mire való és hová kerül behelyezésre. A méretre vágásukhoz elég egy lemezvágóollót használnunk. A rögzítésük pedig csavarral történik.

Gipszkarton fal építés – Előnyök

A fentiekből már kiderült, hogy nagyjából mire kell figyelnünk az építés során, de a profilozás még nem minden. Hiszen a népszerűségét nem csak annak köszönheti, hogy gyorsan felhúzható, hanem annak is, hogy remek hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, amennyiben a megfelelő szigetelést alkalmazzuk, ami lehet pl. üveggyapott.

gipszkarton fal építés

Bár a hagyományos tégla, ytong falak hőszigetelő képességétől valamelyest elmarad, mégis közel azonos eredményre számíthatunk, hogyha elég körültekintőek vagyunk a kivitelezés során.

A költséghatékonyságból fakadóan, akár pénzt is megtakaríthatunk, hiszen nem feltétlenül szükséges a szakember bevonása a munkálatokba. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkiben ott rejlik a profi gipszkartonozó mester, viszont egy egyszerű, sík fal felhúzása nem a világ legbonyolultabb dolga.

A lapok mögött a kábelek is könnyen elvezethetőek, ezért nincs szükség vésésre, a fal vágására, mint a tégla vagy a beton esetében. Továbbá az utólag falra rögzített elektronikai eszközök kábelezése is elrejthető a fal mögött. Nem kell kábelágyakkal csúfítanunk a falat.

Hogyan készül a gipszkarton fal?

Mint minden munkálatot megelőzően, ennek a folyamatnak is a tervezés veszi elejét. Vagyis meg kell határoznunk, hogy előtét-, vagy válaszfalat szeretnénk. Azt is el kell döntenünk, hogy milyen és mennyi lapot kell használnunk a különböző helyiségek kialakításához.

A lapok vastagsága is mérvadó lehet a szigetelés szempontjából. Végül de nem utolsó sorban pedig szükségünk lesz a megfelelő eszközökre a kivitelezéshez. Kellemetlen, amikor munka közben kapunk észbe, hogy nincsenek vagy hiányzik a vízmérték esetleg a mérőszalag.

 Hogyha minden szükséges anyagot és eszközt sikerült beszerezni, akkor következhet a fal helyének a meghatározása. Jelöljük be ragasztószalaggal majd helyezzük oda az UW és CW profilokat. Az előbbi a váz horizontális alapjául szolgál, míg az utóbbival a függőleges tartószerkezet kialakítása történik, már amennyiben nem fával dolgozunk.

Hogyha nyílászáró is kerül a falba, akkor UA borda használatára is szükség lesz. Természetesen ennek is előre meg kell határozni a helyét, még mielőtt elkezdnénk a váz összeszerelését.

Nincs más hátra, mint a profilok méretre vágása, rögzítése, összeszerelése. A javasolt rögzítési távolság, a falon, padlón mennyezeten nagyjából 60-80 cm. Nyílászáró beépítése esetén további megerősítés szükséges.

Amikor elkészült a váz, a lapok méretre vágása következik az ehhez szükséges eszközökkel. Mindig jelöljük be a kivágni kívánt méretet ceruzával, majd vágjuk óvatosan körbe.

gipszkarton fal

A lapok rögzítéséhez gipszkarton csavarokra lesz szükségünk, amik fa szerkezet esetében 3,5×20 mm-sek, míg fém profilhoz a 3,5×10 mm-es való. A nyílászárókat tartó profilokhoz ajánlott a 25 mm-es csavarok alkalmazása. A lapok felhelyezése előtt jelöljük be és vágjuk ki a fali csatlakozók helyét amennyiben vannak.

Nagyjából már kész is van a fal, csak a hézagpótlás, az élvédők felhelyezése, a glettolás, bandázsolás, csiszolás maradt hátra, illetve a festés, amennyiben erre szükség van.

Gipszkarton fal építése szakember bevonásával

Valóban nem egy lehetetlen dolog, mégis szükség lehet egy szakemberre, hiszen nem mindenkinek engedi az időbeosztása, hogy egyik napról a másikra kitanulja eme szakma csínját-bínját. Az sem garantált, hogy elsőre tökéletesen sikerül a munka ezért, ha kétségeink vannak, akkor bízzuk inkább szakemberre a dolgot.

De hol találhatunk gyorsan megbízható gipszkartonost? Szerencsére a Tutiszaki oldalán minden lehetőség adott ehhez. Természetesen árajánlat kérése is lehetséges egyszerre több szakitól és ez alapján kiválasztható a legkedvezőbb lehetőség.

Nem árt előtte érdeklődni a négyzetméter árakról a gipszkartonozással kapcsolatban. Egy helyszíni felmérés mindig jól jön a munkálat megkezdése előtt, mert nem biztos, hogy a mi elképzelésünk pontosan abban a formában valósítható meg, mint ahogy elterveztük.

Egy profi szakembernek sokkal jobb rálátása van a dolgokra a fal felépítésével kapcsolatban. A tutiszaki.com weboldalon a szakik pontozására is lehetőség nyílik, ezzel pedig kifejezhetjük a véleményünket az illető munkájáról. Remek kiindulási pont lehet másoknak, amikor a gipszkarton fal építése kerül szóba, vagy ha egyéb feladathoz keresnek szakembert.

 


Kapcsolat