Így végezhető profin a glettelés - Tutiszaki
14076
post-template-default,single,single-post,postid-14076,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Így végezhető profin a glettelés

glettelés

Így végezhető profin a glettelés

22:31 24 július in Blog

Lakásépítésnél, de felújítási munkálatok során is gyakran találkozhatunk a glettelés fogalmával. Többnyire ez az eljárás már leginkább az utolsó simításoka szokta jelenteni a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Ezt a műveletet már csak a festés vagy tapétázás zárja le.

Falak, padlók és mennyezetek felületére történik a felhordása egy többnyire gipsz bázisú komponensnek. Ezt leggyakrabban a lakásokon belül alkalmazzák, de léteznek speciális, cement és egyébb típusok, amikkel a szabadban is remekül lehet dolgozni.

A művelet maga nem túl bonyolult, ezért jóformán bárki elboldogul a gletteléssel, de profi végeredményt csak képzet szakember tud nyújtani, akinek van elegendő gyakorlata ezen a területen.

Sajnos azonban a mesterek elég leterheltek mostanában, így megesik, hogy többen igyekeznek saját kezükbe venni a dolgot. Az alábbiakban kitérünk arra, miként lehet hatékonyan glettelni és ahhoz milyen felszerelésre van elengedhetetlenül szükség.

Mire szolgál pontosan a glettelés

A glettelés lényege, hogy a különféle egyenetlenségeket, repedéseket, lyukakat, áttöréseket minél hatékonyabban lehessen megszüntetni. Festés, illetve tapétázás előtt elengedhetetlen, hogy a nyers vakolatot gyakran tükörsima állapotba hozzuk, mert csak így érhető el a kívánt hatás.

A gletteléssel gyorsan végezhetők el különféle javítási munkák. Átalakításoknál gyakori, hogy repedések keletkeznek, vagy például vezetékek, kábelek lesznek áthúzva, esetleg azok megszüntetve a helyiségek között.

A keletkezett réseket, lyukakat glett anyaggal lehet a leghatékonyabban kitölteni, ha azt szeretnénk, hogy az tartós legyen. A komponensek szinte egybeforrnak a különféle építő elemekkel és festést követően észrevehetetlenné vállnak. Nézzük meg, milyen anyagokkal dolgozhatunk ennek érdekében.

Ismerjük meg a különféle glett típusokat

A glettelés egy külön szakterület, amiben kulcsszerepet játszanak a kivitelezésen túl a felhasznált anyagok típusai. A kezdetekben még elég gyér volt ezen a területen a választák, de manapság már igen széles palettából lehet szemezgetni.

glettelni

Nem mindegy, hogy milyen körülmények között történik maga a glettelés, mert ennek függvényében eltérő összetevőkkel tudjuk elérni a kívánt végeredményt. Az alapfelületek függvényében döntő a választás, mert gyakran kulcsfontosságú a jó lég- és páraáteresztés a hatékony szellőzés érdekében. Az alábbiakban megismerhetünk több változatot, amiket mindig specifikusan szabad alkalmazni.

– Gipsz alapú glett: Leginkább belső munkákhoz ajánlott. Nehezen viseli a magas páratartalmat, viszont gyorsan szárad és kiváló kitöltőképességgel rendelkezik

– Mész alapú termékek: Páraáteresztő képességük magas, ezért a nedvességgel terhelt falazatokon is jól alkalmazható. Gyakran műemlékek felújításnál, vagy vályogházak javításnál alkalmazzák.

– Cement bázisú glett: A fizikai hatásoknak és a nedvességnek is remekül ellenáll, ezét többnyire külső felületeken használják.

– Műgyanta bázisú glett: Magas tartósággal rendelkezik és nem csak vakolatra, hanem fára, fémekre ugyanúgy kenhető.

 – Poliuretán változat: Egyedi rugalmassággal bír. Bútorok, nyílászárók felületére is remekül tapad.

– Akril típus: Vízállóságból jeles, aminek következtében fürdőszobában is jó hatásfokkal használható.

A glettelés során felhasznált szerszámok

Mielőtt neki fognánk glettelni először is fontos lesz beszereznünk néhány eszközt a folyamathoz. Minimum egy vödörre lesz szükség, amibe megtörténik a keverés. Ezen kívül spatula, simító vagy gletvas, úgynevezett lepke és glettkés fog kelleni a felhordáshoz. Hasznos lehet még egy kőműves kanál jelenléte, ha például kézzel végeznénk a keverést.

Vásároljunk takarófóliát és maszkoló szalagot a felületek lefedéséhez. Csiszolópapír, vagy vászon, esetleg nagyobb felületekhez csiszológép jelenléte is jól foghat a teljesen sima felszín létrehozásához. A megfelelő öltözet se maradjon el a sorból, mielőtt nekikezdünk a feladatnak.

Így történjen a fal glettelése

Ha már sikerült minden fontos eszközt beszerezni és úgy érezzük készen állunk a munkára, akkor vágjunk neki. Az első lépés minden esetben az előkészítés. Ha egy teljesen újonnan vakolt fal áll előttünk, akkor azt elég portalanítani.

Ellenben egy felújítás során legelőször tisztítsuk meg a felszínt a maradványoktól, festék, tapéta daraboktól. Ezt kaparással tudjuk könnyen megoldani.

Nedvesítsük be a felületet, majd néhány perc ázás után a spatulával eredményesen végezhető a régi bevonatok eltávolítás. A kisebb repedéseket mélyítsük ki, hogy az anyag jól bele tudjon azokba tapadni. Száradás után kezdődhet a glettelés. Elő a vödörrel, amibe tegyünk vizet az előírásoknak megfelelő mennyiségben.

gépi glettelés

A keverési arányokat mindig tartsuk be szigorúan. Fontos, hogy a por állagú anyagot kell a vízbe önteni és nem fordítva. Hagyjuk pár percet ázni a komponenst, majd kézzel, vagy keverőgéppel csomómentes pépet készítsünk, ami jól kenhető. Időközben takarjuk le a bútorokat a fóliával, illetve a nyílászárók szélét maszkoló szalaggal vonjuk be. 

A fal glettelés következő lépésében tegyünk egy kevés anyagot a spatulára vagy simítóra, majd egyenletesen oszlassuk el a fal felszínén kellően vékony rétegben. A folyamatot addig ismételjük, amíg minden négyzetcentimétert lefedünk. Száradás után pedig jöhet a csiszolás.

Gyors és megtérülő eljárás a gépi glettelés

A kézi kivitelezés megközelítőleg 100 négyzetméter alatt kifizetődő, de ezen felül a gépi glettelés az, amivel eredményesen lehet dolgozni. Erre a célra speciális készüléket alkalmaznak, ami magas nyomással viszi fel az anyagot a felületre, jól elterített, egyenletes rétegben.

Ezt persze még fontos elsimítani egy úgynevezett lepke szerszámmal. A gépi glettelés előnye, hogy nagyon gyors és költséghatékony, mivel kevés utómunkálatot követel meg. Bár a készülék beszerzése nagyobb befektetést igényel, de a megtérülése garantált.

Ellenben viszont a kézi folyamattal, ezt tényleg csak jól képzett szakemberekre érdemes bízni és nincs lehetőség saját kivitelezésre. Szerencsére könnyen találhatók olyan mesteremberek, akik örömmel vállalják ezt a feladatkört és még garanciát is adnak az általuk elvégzett munkára. A kívánt végeredmény tehát nem marad el.

 


Kapcsolat