Hasznos tudnivalók a fűtési keringetőszivattyúról - Tutiszaki
14040
post-template-default,single,single-post,postid-14040,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Hasznos tudnivalók a fűtési keringetőszivattyúról

keringetőszivattyú

Hasznos tudnivalók a fűtési keringetőszivattyúról

16:22 20 május in Blog

A mindennapi életvitelünk során számos épületgépészeti berendezés használatára szükség van annak érdekében, hogy biztosítsuk magunknak és a családunknak a megfelelő életkörülményeket. Ezek közé tartoznak többek között a szivattyúk is, amik többféle kivitelben is készülnek attól függően, hogy pontosan milyen feladatot is kell ellátniuk. 

Az egyik leggyakrabban használt típus a keringetőszivattyú, ami rendszerint hűtési, illetve fűtési rendszerekben kap helyet a hűtő- vagy fűtőközeg (például víz vagy más folyadék) mozgatása érdekében. Ebben az írásunkban ezt a készüléket vesszük górcső alá, és sok más mellett arról is szó lesz, hogy hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő változatot. 

Mi az a keringetőszivattyú? 

Mint, ahogy a nevében is benne van, a keringetőszivattyúnak az a feladata, hogy a hűtő- vagy fűtőközeget a megfelelő módon áramoltassa az adott rendszerben, ezzel biztosítva a szükséges hőelosztást, illetve hőcserét. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a hűtésre vagy fűtésre használt berendezés az igényeinknek megfelelő hőmérsékletet biztosítson a helyiségekben.  

Ezekre a típusú szivattyúkra jellemző, hogy elektromos meghajtással működnek, és egy lapátokkal ellátott forgórészt használnak arra, hogy mozgassák a folyadékot. Ennek köszönhetően centrifugális erő keletkezik, lényegében ennek hatására történik meg a folyamatos áramlás. 

Nagyon sokoldalúan lehet használni ezeket, így lakóépületekben, illetve ipari, üzemi és egyéb létesítményekben egyaránt megtalálhatók. 

Milyen előnyei vannak a fűtési keringetőszivattyúnak? 

Ezeknek a készülékeknek az egyik legnagyobb előnye az, hogy rendkívül hatékonyan megoldható a használatukkal a megfelelő hőelosztás. A rendszerben keringő vizet ugyanis nagyon gyorsan el tudják juttatni a helyiségekben lévő radiátorokhoz vagy a padlófűtést biztosító vezetékekhez, ezzel egységes meleget biztosítva a belső terekben.

Emellett az is óriási pozitívum, hogy energiatakarékosan, alacsony zajszinttel működtethetők, illetve a karbantartási igényük is minimális. A modern kivitelben készülő modellek az igényeinknek megfelelően szabályozhatóak, aminek köszönhetően még hatékonyabbá, személyre szabhatóvá tehető a rendszer működése. 

Mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelő modellt? 

Vásárláskor mindenképpen szem előtt kell tartani a fűtőrendszer műszaki adatait, többek között például a csövek hosszát és a fűtőközeg áramlási sebességét. Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, akkor érdemes szakember segítségét kérni, aki azonnal meg tudja mondani, hogy az adott rendszerben, az adott körülmények, paraméterek között melyik márkára és modellre van szükségünk.  

Láthatjuk tehát, hogy a keringetőszivattyú egy rendkívül hasznos épületgépészeti berendezés, aminek a használatára sok esetben szükség van. Az alkalmazásának rengeteg előnye van, így nem is kérdés, hogy ezt a típusú készüléket érdemes választani. Csak arra kell figyelni, hogy tudatosan, az írásunkban szereplő szempontok figyelembevételével válasszuk ki azt a modellt, ami a legalkalmasabb a víz vagy más folyadék hatékony keringetésére. 

 
Tags:


Kapcsolat