Hasznos kültéri falfestés ötletek mindenkinek - Tutiszaki
14113
post-template-default,single,single-post,postid-14113,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Hasznos kültéri falfestés ötletek mindenkinek

kültéri falfestés ötletek

Hasznos kültéri falfestés ötletek mindenkinek

17:20 12 október in Blog

Hogyha szeretnénk felfrissíteni a házunk arculatát, akkor remek lehetőséget jelent a festés kivitelezhetősége. Rengeteg megoldást találni a kültéri falfestés ötletek között. Csak körültekintőnek kell lennünk a festékválasztás terén és akár mi magunk is megvalósíthatjuk a különféle elképzeléseinket a kültéri falfestés ötleteket illetően, ami minden szempontból jelentősen növeli majd az épület értékét.

Persze ehhez szükséges a szakszerű kivitelezés és néhány könnyen beszerezhető festőszerszám, na meg maga a festék.

Kültéri festés ötletek terén nincs hiány

Nagyon sokféle variációt találhatunk az interneten, viszont nem árt tisztában lenni a határainkkal. Ha túl nagy fába vágjuk a fejszénket, akkor megeshet, hogy a munkálatok indokolatlanul el fognak húzódni és még az is előfordulhat, hogy nem fogjuk megkapni a várt végeredményt. Gyakran egy szerényebb projekttel sokkal látványosabb eredményt lehet elérni.

Egy megfelelően kivitelezett megoldással növelhető az ingatlan értéke, de nem utolsó sorban a külső falak védelme is biztosítható az új bevonatnak köszönhetően. Az új festés segít kivédeni a csapadék káros hatásait, mint pl. a szulfátozódást vagy a gipszesedést is.

Na de milyen egy jó bevonat? Érthető módon valami olyanra kell törekednünk, ami sokáig megőri az esztétikai értékét, nem kezd el egyik hétről a másikra repedezni, leperegni stb.

Ha sikerül kialakítanunk egy olyan bevonatot, amely kevés vizet enged át az esőt követően és még hamar meg is szárad, akkor mondhatni nyert ügyünk van. Ehhez viszont szakszerű felvitelre lesz szükség, továbbá tisztában kell lennünk a bevonóanyag minőségével is.

Komplex folyamat a kültéri falfestés

Mert laikusként azt hihetnénk, hogy elég egy henger vagy egy meszelő és egy szép napos délután alatt átkenjük az egész épületet. A festés maga talán a dolog legkönnyebb része. Ami sokkal nagyobb odafigyelést igényel, azok az előkészületek.

kültéri falfestés

A felület előkészítése a festéshez rendkívül lényeges a kültéri falfestés kivitelezése előtt. Értelemszerűen többféle fogadófelület létezik, ezért lényeges figyelembe venni annak az adottságait. Szintén ez a helyzet a festőbevonat kiválasztásával is, mert nem mindegy, hogy mit mire viszünk fel.

Talán akkor lesz a legnehezebb dolgunk, hogyha mészfestékes homlokzattal állunk szemben, mivel ez elég nehezen színezhető, emellett pedig a savas állaguk miatt könnyen előfordulhat a szulfátosodás. Nem túl tartósak, mert elég csekély az ellenállásuk a nedvességgel szemben.

Sokkal jobb a helyzet, hogyha lehetőségünk van szilikátalapanyagú homlokzatfestéket választani. Időjárásálló, de a víztaszító képessége ennek ellenére nem valami jó. A páraáteresztés terén azonban minden további nélkül jeleskedik. További előnye a gombaölő hatás, illetve az égést is gátolja.

Az akrilgyantát tartalmazó homlokzatfesték egy elég érdekes témakör, mivel időtálló és tartós, viszont nedvesség hatására duzzadni kezd, ami nem túl előnyös a felhasználását tekintve.

Az oldószeres változat viszont kevésbé érzékeny a nedvességre, ugyanakkor nagyon jól tapad. A gond csak az, hogy az ilyen termékek egyre inkább a hattérbe szorulnak a környezetvédelem miatt.

Nem utolsó sorban pedig ott vannak még a szilikongyanta alapú festékek, amik ellenállnak az UV sugarak káros hatásainak és az időjárás viszontagságainak is. Remek víztaszító hatással rendelkeznek.

Ezek tudatában már csak a pénztárcánk szabhat határt annak, hogy melyiket választjuk. Na meg persze a fogadófelület minősége és típusa is nagyban befolyásolja a döntést.

Változónak számítanak a kültéri falfestés árak

Nehéz lenne felsorolni az aktuális árakat, mert elég sok mindentől függ, hogy mennyibe kerül, hogyha szakemberrel végeztetjük. Általában mindenki m2 áron dolgozik. Szóval minél nagyobb a felújítani kívánt felület, annál többe fog kerülni.

kültéri falfestés árak

Ehhez még nyugodtan számoljuk hozzá a felület előkészítésének a menetét is. Valószínűleg ez is befolyásolhatja a végösszeget, illetve az adott szakember munkadíja sem egy elhanyagolható tényező.

Érdemes 2-3 helyről árajánlatot kérni, illetve szemügyre venni a referenciákat. Egy alapos felmérést követően nem kell majd attól tartanunk, hogy a kültéri falfestés árakat tekintve csak pénzkidobás volt az egész. 

Kültéri falfestés kivitelezése lépésről-lépésre

De mégis hogyan lássunk munkához? A már említett felületelőkészítés magába foglalja a tisztítást és a javítást bizonyos pontokon.

Festés előtt ajánlott eltávolítani a legtöbb akadályt, zsalukat, dísznövényeket, a falra felkapaszkodott futónövényeket stb. Sokan ajánlják az akril, vízbázisú festékeket, mivel ezek vízhatlanná teszik a falakat, mégis engedik a nedvesség kipárolgását.

Ha megtörtént az akadályok eltávolítása és megvan a festék is, akkor ki kell javítani a habarcshézagok repedéseit, amennyiben téglafalról van szó. A sérült részeket mindenképp el kell távolítani és újra kell azokat fugázni.

A salétromlerakódásokat is fontos figyelembe venni az új téglafal festése során. Miután elpárolog a nedvesség a falból, fehér foltok képződhetnek a felületén, amiket drótkefével könnyedén el lehet távolítani. Ilyenkor nem szabad vizet használni a tisztításhoz, mert a folyamat újrakezdődhet.

Fontos a máló felületek eltávolítása is, mert csak így biztosítható a festék megfelelő tapadása. A felvitelnél használhatunk hengert vagy széles sörtéjű ecsetet. A lényeg, hogy alaposan oszlassuk el minden irányba.

A kültéri falfestés ötletek tekintetében kihagyhatatlan a minőségi festék beszerzése. Minél jobb összetételű anyaggal dolgozunk, annál tartósabb, szebb és ellenállóbb lesz a végeredmény. Használhatunk állványt vagy létrát.

Az állvány mindenképp kényelmesebb viszont nagy valószínűséggel nem található meg akárkinek a fészerében, ellenben bérelhető. A létra már egy általánosabb eszköz és távtartóval is használható, ami nagyobb stabilitást és könnyebb hozzáférést biztosít a falakhoz, vagy az eresz alatti részekhez.

A kültéri falfestés ötletekkel kapcsolatban egyúttal figyelmet szentelhetünk az ereszcsatorna állapotára is. Egyúttal ez is helyrehozható a kültéri falfestés alkalmával.

 
Tags:


Kapcsolat