Glettelés árak - Tutiszaki
12887
post-template-default,single,single-post,postid-12887,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Glettelés árak

glettelés árak

Glettelés árak

08:56 31 július in Blog

Amikor bizonyos munkaálatok költségei után érdeklődünk, amilyenek lehetnek többek között a glettelés árak, akkor első lépésbe érdemes megnéznünk, hogy biztosan erre a szolgáltatásra van-e szükségünk. Laikusként előfordulhat, hogy nem tudjuk pontosan meghatározni milyen kivitelező feladatok ellátása a leginkább ideális adott helyzetekben.

Szerencsére ez már nem jelenthet problémát, mert a képzett és komolyan vehető szakemberek többsége előzetes felmérést végeznek, mindamellett, hogy részletes árajánlatot kínálnak. Fontos tisztában lenni vele, hogy a glettelés ára igen széles skálán mozog, és több tényező befolyásolja.

Nehezen találni a szakmán belül egységes tarifákat, ugyanis minden cég saját számítások mentén állítja össze a végső palettáját. Néha pedig 1-2 plusz szolgáltatás, de már csak a felhasznált alapanyagok mértéke is jelentősen megdobhatja a kiadásokat.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni és több helyről ajánlatot kérni, mielőtt megtörténne a végső döntés. Ennek a cikknek a célja, hogy kicsit részletesebben összefoglalja, milyen egyedi tényezők azok, amik befolyásolni képesek a glettelés árak alakulását. Lássuk hát ezeket.

Mi is lényegében a glettelés?

Mielőtt közelebbről megvizsgálnák, mitől változik konkrétan a glettelés ára, először nézzük meg, pontosan mikor van erre munkafolyamatra szükség. Mi is a glettelés maga? Definícióként azt írhatnánk le, hogy a glettelés lényege, miszerint vízzel kevert többnyire gipsz alapú komponens kerül felvitelre a különféle falfelületekre.

Az anyag remekül alkalmazható a kisebb egyenetlenségek, megközelítőleg néhány mm mély repedések, lyukak kitöltésére. A hatékony kivitelezés nyomán pedig egy kellően sima felszín hozható létre, ami kiválóan megfelel festésre és tapétázásra. Itt fontos megjegyezni, hogy a glettelés árak csak ritkán értelmezhetők magukban, mert többnyire együtt járnak ezek az említett munkafázisokkal, amik függvényében a költségek növekedni fognak.

glettelés áraA kivitelezés történhet kézzel, illetve nagyobb megrendeléseknél gépi úton, ami hatni fog az anyagiakra, bár nem csak növelheti, hanem csökkentheti a költségeket, mivel lerövidül az időtartam a speciális rendszerek bevetésének hála. De akkor tekintsük meg részleteiben mi az, amit egy munkavállaló számításba vesz, amikor összeállítja a végső árat a glettelés terén.

A glettelés árak alakulásának lényeges tényezői

Naivan azt híhetnénk, hogy a szakember egyszerűen csak a hasára üt és úgy fogja eldönteni mennyit kér a munkájáért, de valójában egy igen komplex számítási rendszer keretében történik a glettelés árak meghatározása, amiben számos dolog játszik kulcsszerepe. Ismerjük meg ezeket egyenként.

Az alapanyag típusa és mennyisége

Amikor valamilyen munkafázis kivitelezésről van szó, akkor talán a leginkább meghatározó, ami gyakran a költségek lényegi részét adja az az alapanyag minősége és mennyisége. A glettelés árak ennek függvényében jelentősen változhatnak, hiszen nem mindegy, hogy gipsz, cement, diszperziós, mész, poliuretán, akril, vagy műgyanta alapú készítményekről van szó.

Ezek értékei a gyakran dinamikusan változó gazdásági tényezők miatt elég gyorsan módosulhatnak, akárcsak a beszerzés módjától, márkától, szállítástól függően.

A felületek mérete

A legtöbb esetben a felvállat munkák nem órabéres elszámolásúak, hanem a négyzetméter alapon történnek. Ilyen módon meghatározó, hogy néhány 10 vagy esetenként több 100 négyzetméterről van szó.

Ugyanakkor itt is előfordulhatnak mérséklő tényezők, mivel megeshet, hogy kapható mennyiségi kedvezmény, valamint ha géppen történik a glettelés, akkor kevesebb időre, illetve anyagra lesz szükség, ami közvetett úton csökkentheti a kiadásokat.

A munka bonyolultsága

Ez az a tényező, ami korántsem mindegy, amikor a glettelés árak kerülnek előtérbe. Ha ugyanis egy frissen vakolt, tehát új felületet kell simává varázsolni, akkor az sokkal egyszerűbb feladat. Ellenben a régebbi falaknál először a festéket kell eltávolítani, a repedéseket kijavítani.

Ha például csak a felső festékréteg van megrepedve, akkor az árak néhány 100 forintról indulnak négyzetméterenként, viszont, amikor már kisebb lyukak, mélyebb repedések, vakolati hibák, illetve penész eltávolítása kerül szóba, akkor a kiadások több 1000 forintra kúszhatnak fel.

Előkészítési feladatok

Ez többnyire függ az igényességtől, amit egy megrendelő joggal vár el a szakemberektől. Ebbe tartozik a régi festékrétegek, tapéták eltávolítása, a szennyeződésektől való megszabadulás, alapozás. Belső terekben a bútorok letakarása, nyílászárók széleinek maszokoló szalaggal való leragasztása, majd utólagosan ezek eltávolítása és takarítás.

glettelési árakKiszállási költségek

Ezt kiemelten kell kezelni, mivel sok plusz ráfizetést jelenthet. Nem mindegy, hogy milyen messziről érkeznek a szakik, ugyanis az üzemanyag felhasználás függvényében a glettelés árak dinamikusan magasabbra rúghatnak. Településen belül gyakran ingyenes lehet a kiszállás, de vidékre már kilométerenként nőnek a díjak.

Glettelés kézzel vagy géppel

A felületek méretétől függően választható a kézi vagy a gépi kivitelezés, ami sok tekintetben döntő tényező. Kézzel sokkal lassabban haladnak a szakemberek, de vannak olyan felületek, élek, sarkok mentén, ahol csak így lehet boldogulni. A nagy, sík falakat azonban bátran lehet géppel kezelni, ami viszont csökkenti az időtartamot, így például kevesebb kiszállási díjjal kell utólag számolni.

Kiegészítő munkálatok

A csiszolás itt hozzá tartozik a folyamathoz, de a glettelés festés árak egyben is érthető olykor. Ez ugyanúgy igaz, ha tapéta kerül felhelyezésre. Többnyire a mesterek komplex kivitelezést vállalnak, így ezt beleszámolják a végső ajánlattételbe.

Az alábbi pontok mellett még további kiadások is felmerülhetnek, amik mind hozzájárulnak a végső összeghez. Ezért fontos helyszíni felmérés keretében megtörténjen az egyeztetés, mert akkor majdnem pontosan előre kikalkulálhatók az pontos értékek.

A glettelés festés árak függvényében ugyanakkor megéri azt is figyelembe venni, hogy a termékek kereskedelmi értéke dinamikusan változik, ami miatt az előzetes számítások könnyen borulhatnak és ez kihathat a munkadíjakra ugyanúgy.

 


Kapcsolat