Gipszkartonozás ár - Tutiszaki
12484
post-template-default,single,single-post,postid-12484,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gipszkartonozás ár

gipszkartonozás árak

Gipszkartonozás ár

14:11 11 augusztus in Blog

Manapság szinte már csak úgy lehet építkezni vagy felújítani, hogy a gipszkartonozás árak is szerepelnek a munka tételei között. Na, igen, a gipszkarton gyakorlatilag a XXI. század építőanyaga, amit nem lehet vagy nem érdemes kihagyni az alapanyagok közül.

Népszerűsége nem véletlen, hiszen rendkívül sokféle módon felhasználható. És éppen e sokoldalúsága miatt nehéz a gipszkartonozás árak végösszegét konkrétan meghatározni.

A gipszkartonozás árak sok tényezőtől függenek

Nincs egységes sablon, ami alapján táblázatot lehetne készíteni, hiszen a gipszkartonozás árak ezernyi tényezőtől függenek. Nem mindegy, hogy álmennyezethez, bútorépítéshez, elválasztó fal kialakításához vagy épp egy meglévő fal takarásához használjuk fel.

Értelemszerűen minden alkalmazás más anyagmennyiséggel, mérettel és típussal jár, nem beszélve a munkadíjról, ami szintén nagyon eltérő lehet. Ennek ellenére megnézzük, hogy megközelítőleg mégis milyen nagyságrenddel számolhatunk.

Előtte azonban ismerjük meg magát az alapanyagot. Hiszen sokkal céltudatosabban dönthetünk, ha tudjuk, hogy mivel van dolgunk.

Mi a gipszkarton?

Elnevezése gyakorlatilag elárulja, hogy milyen összetevőket tartalmaz. A gipszkarton alapanyaga tiszta gipsz és új vagy újrahasznosított kartonpapír. Használata rendkívüli módon elterjedt az elmúlt évtizedekben.

Ezt jól jelzi, hogy beépítése ma már külön szakmává nőtte ki magát, azaz találhatunk kifejezetten „gipszkartonos” csapatokat vagy szakembereket, ha jó helyen keresgélünk. Gyártása során a gipszből eltávolítják a nehézfémeket, így nincs semmiféle károsanyag kibocsátása.

Egyszóval egy megbízható, környezetbarát építőanyag. A felhasználás helyének megfelelően többféle típus közül is választhatunk.

gipszkartonozás árVizes helyiségek, zuhanyzók és fürdőszobák esetén érdemes az alacsony nedvszívóképességű impregnált lapok közül választanunk, amelyek a felvett nedvességet könnyedén leadják. De létezik kifejezetten tűzálló, szilárdító gipszrostokat tartalmazó változat is.

A gipszkarton előnyei

Kezdjük a legfontosabbal: a gipszkartonozás árak tekintetében egy jó választás, mert rendkívül kedvező ár-érték arányban beszerezhető építőanyag. Ráadásul még a beszerelése is kedvező áron megoldható. Egyszóval gazdaságos!

Anyagából adódóan sokkal kisebb súlya van a hagyományos téglafalaknál. Ennek köszönhetően viszonylag könnyen szállítható, a tárolása is egyszerű, és nem jelent nagy terhet az épület szerkezetének. Ez utóbbinak akkor van igazán szerepe, ha felső emeleteken szeretnénk felhasználni. Nem okoz gondot a magas hőmérséklet, nem reped meg magas hőnek kitéve sem.

További előnye, hogy érezhetően felgyorsítja az építkezési vagy felújítási munkákat. Vágás vagy fúrás során sokkal kevesebb hulladékkal kell számolnunk. Érdemes még megemlíteni a víz nélküli működését, az úgynevezett száraztechnológiát, ami nemcsak a munkát gyorsítja fel jelentősen, de nem kell számolnunk a száradási idővel sem.

A lapok méretei

Többféle vastagságú, méretű és formátumú gipszkartont vásárolhatunk. A legelterjedtebb talán a 9,5 cm széles változat, valamint a merevebb kialakítású 12,5 mm széles változat. Találóan „egyemberes lapoknak” nevezik azokat a 60 cm széles és 200-300 cm magas modulokat, amelyeknek mozgatásához valóban elegendő egyetlen ember.

A gipszkarton lapok a szabványnak megfelelően általában 15 cm vastagságúak, de találunk a kínálatban 18 és 20 cm vastag lapokat is. Ezeket a termékeket „lakásépítőnek” is szokták nevezni szakmai körökben.

Ezek a nagyobb szilárdsággal bíró lapok még mindig sokkal könnyebbek a hagyományos építőanyagnál, így remekül alkalmazhatók tetőterek beépítése vagy válaszfalak építése során.

Gipszkartonozás árak

Jó, jó, most már tényleg mindent tudunk az építőanyagról. Itt az ideje, hogy megnézzük, miképp alakulnak 2022-ben a gipszkartonos árak. Azt ne felejtsük el, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben és a háború árnyékában az építőanyag árak sajnos folyamatosan növekednek. Így az alábbi gipszkartonozás ár táblázat talán már két hónap múlva sem lesz aktuális.

– Álmennyezet építés gipszkartonozás ár: 2500 Ft – 4500 Ft/m2
– Egybefüggő álmennyezet építés: 5500 – 6200 Ft/m2
– Speciálisan kialakított többrétegű álmennyezet építés: 6500 – 16.000 Ft/m2
– Gipszkartonfal belső szigetelésének elkészítése: 300 Ft/m2
Gipszkarton előtétfal építés, szigetelés nélkül: 2200 – 3500 Ft/m2
– Gipszkarton előtétfal építés, szigetelés nélkül, rejtett világítással: 5000 – 6000 Ft/m2
– Gipszkartonfal (mindkét oldalon egyrétegű építőlemezzel): 3800 – 4800 Ft/m2
– Gipszkartonfal (egyik oldalon egyrétegű, másik oldalon kétrétegű építőlemezzel): 4200 – 5500 Ft/m2
– Gipszkartonfal (mindkét oldalon kétrétegű építőlemezzel): 4800 – 5800 Ft/m2
– Fülkék kialakítása, díszítő kartonozás 6000 – 7000 Ft/m2
– Tetőtér gipszkartonozás, meglévő hőszigetelésre: 1500 – 2000 Ft/m2
– Tetőtér gipszkartonozás, hőszigetelés kiépítésével: 3000 – 5000 Ft/m2

Hogyan lehetnek kedvezőbbek a gipszkartonozás árak?

A hazánkban jellemző szakember hiány és a hihetetlen mértékben növekvő építőanyag árak mellett sajnos túl sok lehetőségünk nincs a spórolásra. Két opció azért mégis van, amivel némi pénzt megtakaríthatunk:

1. Saját magunk vásároljuk az építőanyagot. 2. Olcsó kivitelezőket találunk. Talán mondanunk sem kell, hogy egyik lehetőség sem nyújt biztos garanciát a kedvezőbb árakra, sőt, könnyen előfordulhat, hogy a végén csak rosszabbul járunk.

gipszkartonos árakAmennyiben önállóan vásároljuk meg a gipszkartont, biztosnak kell lennünk a megfelelő méretben és típusban, ráadásul gondoskodnunk kell a lapok hazaszállításáról is. Nem olyan egyszerű a nagyméretű lapok cipelése, pakolása és szállítása egy családi autó csomagtartójában.

Ha pedig nem találtuk el a megfelelő mennyiséget, akkor lesz még egy fordulónk, vagy rosszabb esetben a nyakunkon marad sok felesleges építőanyag. Nem járunk jobban azzal sem, ha ismeretlen, tapasztalatlan, de legalább szuperolcsó csapatot találunk egy ismerős ismerősének homályos elbeszélése alapján.

Ha valaki túl olcsó, annak az esetek 99 százalékában a munkája is éppen annyit ér. Kockázat helyett inkább válasszunk profi szakembert!

 


Kapcsolat