Gipszkarton válaszfal - Tutiszaki
12608
post-template-default,single,single-post,postid-12608,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gipszkarton válaszfal

gipszkarton válaszfal készítése

Gipszkarton válaszfal

15:25 24 április in Blog

Egyszerű, gyors és látványos eredmény érhető el egy gipszkarton válaszfal készítése során. Ha már unjuk az otthonunk megszokott beosztását, vagy szükségünk lenne még egy helyiség kialakítására, akkor nincs más dolgunk, mint egy gipszkarton válaszfal kialakítása a megfelelő helyre.

Az előnyök közé sorolható a kivitelezés egyszerűsége, gazdaságos mivolta és nem utolsó sorban pedig kevesebb porral és törmelékkel jár, mint egy téglafal felhúzása.

Gipszkarton válaszfal készítése szakember nélkül?

Hogyha elég biztosak vagyunk a dolgunkban, akkor nyugodtan megpróbálkozhatunk mi magunk is az építéssel. Alaposan nézzünk utána, hogy melyek azok a lépések, amiket be kell tartanunk, illetve szerezzük be azokat az eszközöket, szerszámokat, amikre szükségünk lesz.

Az a jó az egészben, hogy nincs szükség semmilyen speciális szerszámra a munka során. Mivel a válaszfal gipszkartonból készül és nem téglából, ezért először a fém vagy fa vázszerkezetet kell kialakítanunk. Továbbá ki kell választanunk a megfelelő burkolólapokat a helyiség rendeltetésétől függően.

Nem mindegy ugyanis, hogy a gipszkarton válaszfal milyen Rigips lapokkal történik. A fürdőszobában pl. az impregnált változatokat érdemes használni, mivel ezek jól tűrik a nedvességet.

A többi feladatot is megkönnyíti a gipszkarton fal készítése, mivel sokkal egyszerűbb az üreges szerkezetben elvezetni a víz, illetve az elektromos vezetékeket. Végül pedig a hő- és hangszigetelés beépítéséről is könnyedén gondoskodhatunk.

A fém profilok vastagságától függ a fal végső vastagsága. Minél vastagabb, annál jobb hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik. Hogyha már nincs szükség a gipszkarton válaszfalra, akkor könnyedén elbontható.

Gipszkarton válaszfal lépésről lépésre

Mint mindig, most is minden az előkészületekkel kezdődik, hiszen az első alapvető dolgunk az lesz, hogy kijelöljük a leendő fal pontos helyét. Ezt kell berajzolnunk a padlón, a falakon és a mennyezeten. Az ajtók helyének meghatározása szintén lényeges lépése a tervezésnek. A fal végső helyzetét ragasztószalaggal jelöljük ki.

gipszkarton válaszfalA válaszfal gipszkartonból profilok segítségével kerül rögzítésre. Tehát miután kész vagyunk a jelöléssel, kezdődhet a vázszerkezet kialakítása. Ehhez UW és CW profilokat kell használnunk. Az UW profilok a fal tartószerkezetében játszanak szerepet, míg a CW profilok pedig a vázon belül található függőleges elemek rögzítésére szolgálnak.

Az UW profilokat nagyjából 50 cm-re érdemes elhelyezni egymástól. Hogyha beton aljzathoz kell rögzíteni, akkor előbb a furatokat kell elkészíteni, amibe dübeleket kerülnek behelyezésre.

Következhet a CW profilok betolása a vázszerkezetbe, azaz az előzőleg rögzített UW profilokba. Fontos, hogy ezek mindegyike ugyanabba az irányba nézzen és pontosan függőlegesek legyenek. A CW profilok közötti távolság nem lehet nagyobb, mint 62,5 cm.

Válaszfal gipszkartonból – Az ajtók beépítésének menete, burkolás

Itt már szükség lesz egy áthidaló profilra, ami az ajtó felső részénél helyezkedik el, illetve UA profilokra is az ajtófélfákhoz. A padlóhoz és a mennyezethez történő rögzítésükhöz L-rögzítőre lesz szükség. Az áthidaló profil beállítása vízmértékkel történik. Ezzel a vázszerkezet elkészült, így már nem maradt más hátra, mint a burkolás.

A lapok felhelyezése előtt előfordulhat, hogy távtartók behelyezésére van szükség, hogyha még burkolva a padló. A távtartó ékek szinten tartják a lapokat a hangszigetelés bedolgozásához. A lapok beigazítása során szintén jó barátunk, a vízmérték lesz segítségünkre. A pozicionálás után következhet a rögzítés gipszkarton csavarokkal a vázszerkezetre. Nagyobb eltolásokkal ajánlott elkerülni a keresztfugák eltolását, mert azok instabillá tehetik a végeredményt.

A lapok méretre vágásához vegyük le a méretet a vázszerkezetről és egy barkácskéssel egyszerűen vágjuk el hosszában ezeket. Az élek egyengetése ráspoly vagy szélezőgyaluval történik a jobb illeszkedés érdekében. A csavarfuratokat és a hézagokat hézagkitöltővel eltűntetjük, végezetül pedig elkészítjük a kivágásokat és felhelyezzük a szigetelést. Nagyvonalakban így történik a gipszkarton válaszfal készítés.

 


Kapcsolat