Gipszkarton profil árak - Tutiszaki
12555
post-template-default,single,single-post,postid-12555,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gipszkarton profil árak

gipszkarton profil árak

Gipszkarton profil árak

14:51 06 szeptember in Blog

Mielőtt jobban belemélyednénk a gipszkarton profil árak aktuális mértékébe, érdemes kicsit jobban megismerkedünk magával a gipszkartonnal, az előnyeivel és jelentőségével. Legfőképpen azért, mert az elmúlt évtizedekben a gipszkarton megkerülhetetlen építőanyaggá vált.

Szinte minden építkezés, bővítés vagy felújítás során érdemes számolni vele. Ennek köszönhetően nemcsak hazánkban, de az egész világon az egyik legkedveltebb építőipari technológia.

Milyen előnyei vannak a gipszkartonnak?

Sokoldalúan felhasználható! Sokkal gyorsabb, olcsóbb és egyszerűbb a belsőépítészeti munkákat kivitelezni gipszkartonnal, mint hagyományos falazással és vakolással.

– Használatával tökéletesen sima felületet kapunk.
– Időtakarékos megoldás az előregyártott profiloknak és gyors kivitelezésnek köszönhetően.
– Hasonló mértékben terhelhető fali polcokkal, képekkel, mint a hagyományos vakolat.
– Igény szerint hő- és hangszigeteléssel együtt is beépíthető.
– A gipszkarton alapanyag és a gipszkarton profil árak egyértelműen kedvezőbbek a hagyományos beltéri vakolatnál.
– Nem kell repedéstől tartani magasabb hőmérséklet esetén sem.
– A kivitelezés során sokkal kevesebb hulladék keletkezik.
– Az anyagából eredő csekély súlya miatt nem terheli az épület szerkezetét és könnyen mozgatható, szállítható.
– Az úgynevezett száraztechnológia jelentősen gyorsítja a munkát, nem kell száradási idővel sem számolni.

Mi pontosan a gipszkarton?

Ahogy az a nevéből is egyértelműen kiderül, a gipszkarton tiszta gipszből, valamint újrahasznosított kartonpapírból áll. Kifejezetten környezetbarát építőanyagnak tekinthető, hiszen előállítása során a gipszanyagból kivonják a különféle nehézfémeket.

gipszkarton vázÍgy az ökológiai lábnyoma sokkal kisebb a hagyományos építőanyagokhoz képest és nincs károsanyag kibocsátása sem. Alapvetően három típusát különböztetjük meg az alábbiak szerint:

Normál gipszkarton

Ideális lehetőség lakóházak vagy irodák kialakításához. Gyors és praktikus szárazépítészeti megoldás, amelynek segítségével a belső terek sokoldalúan formálhatók. Nagyon egyszerűen elkészíthető a falazathoz vagy födémhez rögzíthető gipszkarton váz, azaz egy olyan fém- vagy lécszerkezet, amellyel együtt a normál gipszkarton stabil egységet alkot.

Tűzgátló gipszkarton

Pont az jellemzi, amit az elnevezése alapján gondolunk róla: a tűzgátló gipszkarton megfelel a tűzvédelmi előírásoknak és hatékonyan ellenáll a tűz terjedésének. Lényegében egy tűzálló anyaggal bevont tábláról van szó, amit bátran használhatunk tetőtérben, válaszfalak építésénél és álmennyezet kivitelezésénél is.

Vízálló gipszkarton

A vízálló gipszkarton felületét különleges impregnáló anyaggal vonják be. Értelemszerűen elsősorban vizes helyiségek álmennyezetének és válaszfalainak kiépítéséhez ajánlott. Megbízhatóan ellenáll a vízcseppeknek, párának, így ideális zuhanyzók, fürdőszobák, szaunák építéséhez.

Mit kell tudni a gipszkarton profilokról?

Ahhoz, hogy a gipszkarton profil árak között eligazodjunk, jobban meg kell ismernünk magukat a profilokat. Azt már tudjuk, hogy a gipszkartonszerkezetek könnyűek, teherbírók, könnyen felépíthetők, költséghatékonyak és egyben környezetbarát megoldások. Ám lényeges szempont az is, hogy stabilitásukhoz elengedhetetlenek a megfelelő gipszkarton profilok.

gipszkarton profilA legfontosabb talán, hogy a tartós, hosszú távon is megbízható profilok horganyzott acélból készülnek. Nemcsak erősek, de gyorsan is lehet velük dolgozni. Érdemes tehát minden esetben acél profilokra szerelni a gipszkarton lapokat, így a szerkezet sokkal masszívabb lesz, mint egy fából készült tartószerkezet esetén.

Valójában csak négy különböző horganyzott acél profil létezik. Ám ez a négy típus lefedi a szárazépítészeti szerkezetek minden variációját. Azaz bármilyen építési vagy felújítási munkába kezdünk, biztosan az alábbi profilok egyikére lesz majd szükségünk.

Gipszkarton profil árak és ismertetők

Nézzük meg, mit érdemes tudni az egyes profilokról, és milyen áron érhetők el jelenleg.

  1. UW profilok

Válaszfalak építése esetén a CW és UW jelölésű profilokat kell használnunk. Nézzük először az UW profilokat, amelyek lényegében a vízszintes alkotórészek. Ezeket minden esetben a padlóra és a födémre kell rögzítenünk az építés előtt álló gipszkartonfal teljes hosszában.

A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a profilokat a megfelelő szivacsbetéttel és rezgésgátló szalagokkal együtt rögzítjük a megfelelő helyre. Általában 50, 75 és 100 mm szélességben kaphatók. Az 50, 75 és 100 mm-es UW profilok jelenleg 1800 Ft-tól 3000 Ft-ig érhetők el.

2. CW profilok

Miután az UW profilok a helyükre kerültek, hozzájuk kell rögzíteni a függőleges szerkezetet, vagyis a CW profilokat. A szerepük kiemelt fontosságú, hiszen ezek támasztják meg a borítólemezeket. Úgy is mondhatjuk, hogy a szerkezet funkciójának java részét ezek a profilok biztosítják.

Szélességük az UW profilhoz hasonlóan 50, 75 és 100 mm, amelyekből a falszerkezet vastagságának megfelelően érdemes választani. Az 50, 75 és 100 mm-es CW profilok átlagos bruttó ára 2000 Ft és 4200 Ft között mozog.

3. UD profilok

A gipszkarton profil árak listáját böngészve találkozni fogunk az UD jelöléssel is. Ezt a változatot szegőprofilnak is szokták nevezni, és elsősorban mennyezetek burkolásához vagy álmennyezetek kivitelezéséhez nyújtanak remek megoldást.

A gyakorlatban az UD profillal lehetséges a lapokat a mennyezethez erősíteni. Az UD profilokat mérettől függően 1100 Ft és 1600 Ft körüli áron kínálják a kereskedők.

4. CD profil

Elnevezése csak véletlenül azonos az ismert hanghordozó lemezzel. Rendeltetését tekintve az álmennyezet tartóbordáit alkotja, azaz ezekhez kell rögzíteni a gipszkarton lapokat. A CD profil általában 60 mm széles.
A CD profilok átlagára jelenleg 1100 Ft és 2200 Ft között mozog.

Bár a gipszkartonozást egy kis tapasztalattal és a megfelelő kézügyességgel saját kezűleg is elvégezhetjük, azért nem árt óvatosnak lennünk. Nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot.

Amennyiben minőségi munkát szeretnénk otthonunkban látni, érdemes inkább felkeresnünk profi szakembereket. Az interneten könnyen találhatunk a feladatra alkalmas munkavállalót!

 


Kapcsolat