Gipszkarton polc - Tutiszaki
12550
post-template-default,single,single-post,postid-12550,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gipszkarton polc

gipszkarton polc

Gipszkarton polc

14:48 20 március in Blog

Egy új lakás vásárlása esetén első dolgunk mindig az, hogy a lehető legotthonosabbá varázsoljuk az egészet, amihez a nappaliba, hálószobába konyhába, fürdőbe beépített ­gipszkarton polc is hozzájárul. Igazán dekoratív és kiemelkedően esztétikus megoldás, amit egyedi megvilágítással varázsolhatunk hangulatosabbá.

Gipszkarton polc előnyei

Számos előnye mellett az egyik legjobb, hogy akár utólag is könnyedén felszerelhető, és ellentétben egy hagyományos bútordarabbal, nincs szükség a kihúzgálására, amikor takarításra kerül a sor.

Természetesen ügyelni kell arra, hogy nehogy nagyobb súlyt rakjunk rá, mint amennyit elbír. Amikor úgy döntünk, hogy egy új lakrészt alakítunk ki a lakásban, és a régi bútor már nem illene bele az összhangba, akkor érdemes lehet a gipszkarton polc mellett dönteni. Egy új dolgozószoba létrehozása akár pár nap alatt is könnyen kivitelezhető.

Amennyiben a gyorsan megmunkálható és nagyon divatos előre gyártott elemek mellett döntünk, csak egy jó szakemberre van szükségünk, és hamarosan be is költözhetünk az új lakrészbe. Ha a falakat szintén hasonló elemekből építjük fel, akkor a gipszkarton polc igazán jól megy a dekorációhoz, mivel egységes dizájnt alkothatunk a helyiségben. Akár már adott színben is megvásárolhatjuk, de az is megoldható, hogy mi színezzük ki, az igényeinknek megfelelően.

Egy hozzáértő munkavállaló megtalálása az első, ami igazán fontos. Akár itt is, ezen az oldalon rábukkanhat az ideális szakemberre akinek, ha meg van elégedve a munkájával és ezt hajlandó elküldeni levélben, akár kedvezményt is kaphat egy újabb kiszállás alkalmával.

Egy divatos gipszkarton polc nagyon jól illeszkedik a régi típusú lakásokba is, hiszen teljesen ránk van bízva, hogy milyen formában szereljük fel. Az ízléses színválasztással és egy kis képzelőerővel olyan dekoratívan kialakíthatjuk a gipszkarton polc szerkezetét, hogy első ránézésre meg sem lehet mondani, hogy nem hagyományos fa bútor díszíti pl. a hálószobánkat.

Az interneten nagyon sokféle megoldást és elrendezést találhatunk, amelyek közül ízlésünknek megfelelően válogathatunk és inspirálódhatunk.

A gipszkarton polc kivitelezése

A gipszkarton polc elkészítése a már jól ismert alaptechnológiával történik. Mindenekelőtt fából vagy fémből el kell készítenünk a polc vázát. Ha a fémszerkezetet létesítjük előnyben, akkor UD, CW, illetve CD idomokra lesz szükségünk.

gipszkarton polcokAmennyiben fával dolgozunk, az mindenképp legyen minőségi, mérettartó fajta. Ha a páratartalom vagy a hőmérséklet miatt nem teljesen stabil a szerkezet, akkor repedések keletkezhetnek a borításon. A szerkezetet általában 40×40 cm staflikból, (tetőlécekből) szokás elkészíteni egymásba eresztett kötéssel.

A borításhoz elegendő a 9,5-12,5 mm vastag lapok használata, mert ezek késsel bemetszve még könnyen vághatóak, alakíthatóak. Az ívelt formák kivitelezéséhez választhatunk gyárilag beirdalt lapokat is, de ez saját kezűleg szintén elvégezhető.

A rögzítéshez használt csavarok sem lesznek egyformák a fa és fém váz esetén. Az előbbihez 35 mm-es gyorsépítő csavarok, míg az utóbbihoz 25 mm-es méretűek szükségesek. A rögzítő csavarok közötti, illetve az élektől számított távolság betartása szintén fontos, amennyiben a lehető legjobb eredmény elérése törekszünk.

Márpedig ki ne törekedne arra? A csavarok között a gipszkarton polc borításának szerelése közben 250 mm távolságot kell tartani, míg a szélektől 15 mm távolságban helyezkedjenek el.

Új válaszfalba egyszerű helykihasználás céljából is készíthető gipszkarton polc. Vagy olyan sarkokat rendezhetünk be praktikusan ezzel a megoldással, ahová nem férne be egy akármilyen bútordarab.

A polcok kidolgozása során fontos figyelni az élek kialakítására és a csiszolás megfelelő módon történő kivitelezésére. Hogyha minden részletre gondosan odafigyelünk, akkor a gipszkarton polc teljes mértékben épített hatást fog kelteni.

Akár kettő az egyben szerepet is betölthetnek, hiszen nem csak dizájnos rakodóelemként szolgálhatnak, hanem a segítségükkel eltűntethetőek a különböző épületgépészeti elemek, amik rontják a beltér összhatását. A fűtéscsövek vagy a kábelcsatornák többé nem lesznek szem előtt.

 


Kapcsolat