Gipszkarton glettelés - Tutiszaki
12596
post-template-default,single,single-post,postid-12596,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gipszkarton glettelés

gipszkarton glettelés

Gipszkarton glettelés

15:16 07 július in Blog

A gipszkarton glettelés árak tekintetében érdemes mérlegelni, hogy mi magunk óhajtunk megbirkózni a feladattal, vagy inkább beadjuk a derekunkat és szakemberre bízzuk a dolgot.

Ahhoz, hogy tisztán lássuk ezt az egész témakört, érdemes megismerkedni a hézagolás és a gipszkarton glettelés menetével és típusaival. Talán sokaknak már az is eleve meglepetés lehet, hogy a gipszkarton glettelése többféle módon is történhet.

Gipszkarton glettelése szakemberrel

Otthonunk lakájosabbá tételéhez nagyon sok olyan anyagot tudunk felhasználni, amelyekkel akár még mi is könnyedén elboldogulunk. Amennyiben nem vagyunk teljesen magabiztosak, jobban járunk, ha inkább egy profi szakemberre bízzuk a gipszkarton glettelés problematikájának a megoldását.

Amennyiben ez így történik, azt mindenképpen érdemes egy levél formájában elküldeni a szerkesztőségnek, mert egy újabb kiszállás alkalmával nem kizárt, hogy akár tízszázalékos kedvezményben is részesülhetünk.

Amennyiben nem vagyunk jártasak a témában, akár nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot, mert elpocsékolhatjuk az anyagot, ami a gipszkarton glettelés elvégzésére lett megvásárolva.

Ha mégis hajthatatlanok vagyunk, és nagy nehezen elvégzünk valamit, akkor nem biztos, hogy a család többi tagja is ugyanannyira meg lesz elégedve az eredménnyel, mint amennyire mi magunk. Ne kezdjünk bele egy olyan dologba, amilyen lehet a gipszkarton glettelés, ha nem értünk hozzá.

Egy ilyen munkánál kifejezetten fontos a teljesen sima és görcsmentes felület, hogy majd a festés során biztosan ne okozzon semmi sem gondot. Egy jó szakember a megfelelő szerszámok és szaktudás birtokában akár pár óra alatt végezhet egy olyan feladattal, amit mi, képzetlenek akár napokig is elhúzhatunk.

gipszkarton gletteléseBiztosak lehetünk abban, hogy megéri a pénzt a munkálat, és nem sokat spórolnánk akkor sem, ha mi magunk végeznénk, sőt nem kizárt, hogy még rá is fizetnénk, ha több alapanyagot használunk el.

Miként történik a gipszkarton glettelés?

Érdemes megismerkedni a gipszkarton glettelés menetével, mert ezáltal jobban megértjük, hogy miért annyi az annyi, hiszen sokan értetlenkedve szoktak állni, amikor a szakember közli a munka díját. Komoly feladat, komoly szakértelmet és odafigyelést igényel.

Laikus szemmel talán úgy tűnhet, hogy a mester ide-oda kenegeti a glettet, viszont minden mozdulatában ott rejtőzik a szakértelem, amely elvezet a várt végeredményhez.

Amennyiben megtörtént a gipszkarton lapok szakszerű összeszerelése, csavarozása, gondoskodni kell azok portalanításáról, hogy fogadóképessé váljon a hézagoló anyagot illetően. Tehát első lépésben hézagolásra van szükség. Itt pedig fontos azt megjegyezni, hogy a hézagoló anyag és a levegő hőmérsékletének 5 fok felett kell lennie.

Több rétegű kialakítás esetén egyetlen réteget sem szabad kihagyni. Az alsóbb rétegek esetében nincs feltétlenül szükség hézagoló csík felhelyezésére.

Hasonló a helyzet a csempeburkolatokkal, mivel itt a hézagoló anyag szerepét a flexibilis csemperagasztó veszi át. Előfordulhat, hogy fröccsenő víz érheti a felületet a kivitelezés során, ezért azt kenhető szigeteléssel kell bevonni a csempézés előtt.

A hézagoló anyag kikeverése fokozatosan történik. A por alapú hézagoló anyagot vízbe elkeverjük, de vigyázat, nem szabad egyszerre beleönteni mindet. Amikor a por eléri a víz szintjét, akkor nagyjából megvan a megfelelő arány. Ezt így ebben a formában érdemes állni hagyni 2-3 percig, majd jöhet a kézi vagy a keverőszáras keverés.

Fontos a megfelelő állag elérése, mert a túl híg elfolyik, a túl sűrű pedig a későbbiekben nem hígítható vízzel. Kapható készre kevert hézagoló anyag is, amivel időt lehet spórolni, mert nem kell a kikeverésével foglalkozni. Felbontás után azonnal kenhető. A hézagok megerősítéséhez hézagerősítő szalagra van szükség. Előbb a hézagokat és a csavarfejeket kell kitölteni, eltűntetni a kikevert anyaggal, majd következhet a szalag.

A szalag lehet üvegszálas vagy papír. Hogyha a papír kerül felhasználásra, akkor azt javasolt benedvesíteni, mert úgy könnyebb vele dolgozni. A belső sarkokhoz pedig kifejezetten ajánlott a papírszalag alkalmazása, amennyiben gipszkarton falak találkoznak egymással.

A külső sarkokat élvédelemmel kell ellátni, amihez szintén beszerezhető speciális élvédő. A minőségi élvédők könnyen alakíthatóak és külső-belső sarkokhoz egyaránt használhatóak. A gipszkarton glettelés árakat nagyban meghatározza a felhasznált anyagok minősége is.

gipszkarton glettelés árakHogyha a tömítőanyag megszáradt, akkor következhet a második réteg, aminek a célja a gipszkarton felület simává tétele. Ezt glett vassal egyenletesen kell szétoszlatni a felületen. Természetesen ennek a rétegnek is meg kell száradnia, ami nagyjából 1 teljes napot vesz igénybe a körülményektől függően. A gipszkarton fal glettelés árak magukba foglalják a csiszolást is, amivel végleg kialakítható a teljes sima felület.

Gipszkarton glettelés árak és a minőségi osztályok

Nem kevesebb, mint 4 minőség osztály különböztethető meg. A Q1 magát a hézagolást foglalja magába. Ez az első rétegnek felel meg. magán a felületen nem található glett, csak a hézagoknál. Ez általában olyan helyeken használatos, ahol nem fontos az esztétikus kivitelezés. Ezek nem tekinthetőek végleges gipszkarton felületnek.

A Q2 már magába foglalja a második réteget és a csiszolást is az előbb említett alap felületen kívül. De ezek még mindig nem tekinthetőek véglegesnek, mert tartalmazhatnak alig észrevehető egyenetlenségeket.

Ahogy haladunk egyre feljebb a minőségi osztályok szintjein, úgy nőnek a gipszkarton glettelés árak is. Az élek alapos kialakítása, a hézagok teljes mértékben történő eltűntetése már a Q3 minőségi osztályba tartozik. Mindenképp ilyen felület kialakítására kell törekedni tapétázáshoz, falfestéshez.

A Q4 pedig olyan magasminőségű felületet jelent, amelynél még surlófény hatására sem láthatóak egyenetlenségek. Viszont ennek a kivitelezése jelentősen munka és anyagigényesebb.

Logikusan következtethetünk tehát arra, hogy a gipszkarton glettelés árak tekintetében ez a legköltségesebb szint a prémium glett réteg alkalmazása miatt. Ez már valóban nagy szakértelmet és kimagasló tapasztalatot igényel.

 


Kapcsolat