Gipszkarton álmennyezet ötletek - Tutiszaki
13843
post-template-default,single,single-post,postid-13843,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gipszkarton álmennyezet ötletek

gipszkarton álmennyezet ötletek

Gipszkarton álmennyezet ötletek

14:33 13 november in Blog

A jól megvalósított gipszkarton álmennyezet ötletek a funkcionalitás mellett esztétika szempontjából is előnyösen változtatják meg otthonunk belső tereit. Bizony!

Ha bármilyen okból gipszkartonozás mellett döntünk, a legjobb, ha két legyet ütünk egy csapásra. Amennyiben átgondoltan tervezünk és ügyesen valósítjuk meg elképzelésünket, úgy a végeredmény nemcsak hasznos, de mutatós is lesz.

A gipszkarton gyakorlati előnyei


Miért érdemes álmennyezetet készíteni? Az egyik leggyakoribb oka, hogy a megfelelően beépített gipszkarton remekül szigetel. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a legnagyobb hőveszteséget a falakon és a nyílászárókon át szenvedjük el. Ám a plafonon keresztül is rengeteg hő távozhat, amennyiben nem megfelelő a szigetelés.

Szintén a rezsiköltséget csökkenti az a tény is, hogy az álmennyezet miatt kisebb lesz az adott helyiség belmagassága. Egyszerű matek, hogy ha kisebb a helyiség, gyorsabban fel tudjuk fűteni, azaz kevesebb lesz a fűtésszámla. Épp ezért, ha gipszkarton álmennyezet ötletek sokaságán törjük a fejünket, a dizájn mellett vegyük figyelembe ezt a jellemzőt is.

Már egy 30-40 cm vastagságú szerkezet is jelentősen csökkenti a költségeket. Az átlagosnál nagyobb belmagasság esetén pedig bátran építhetünk 1-1,5 méter vastagságú álmennyezetet is. Az ilyen apró gipszkarton ötletek is hatalmas megtakarítást jelentenek. A hőszigetelés mellett a hangszigetelést is javul, ami különösen akkor praktikus, ha társasházban élünk és van felső szomszédunk.

Az álmennyezet ötletek további gyakorlati előnye, hogy a munka gyorsan és egyszerűen elvégezhető, ráadásul kevés törmelékkel jár. A gipszkartonból ráadásul a gyártási eljárás során kivonnak minden nehézfémet, azaz rendkívül környezetbarát és évek múltán sem bocsát ki semmiféle káros anyagot.

gipszkarton ötletekAz álmennyezet ráadásul könnyedén elrejti a födém szerkezetét, valamint kiválóan alkalmas arra, hogy különféle szerelvényeket, kábeleket, villanyvezetékeket vezessünk át rajta. Arról nem is beszélve, hogy a világítástechnikai eszközeink, lámpáink, LED-szalagjaink is helyet kaphatnak benne.

Ezek az utóbbi megoldások már nemcsak a praktikumot, de az esztétikumot is szolgálják. Térjünk is rá, hogy milyen belsőépítészeti lehetőségek rejlenek a gipszkartonban.

A gipszkarton esztétikai előnyei


A gipszkarton ötletek gyűjtése közben ne feledkezzünk meg róla, hogy ennek az építőanyagnak kis túlzással tükörsima a felülete. Csodásan egyenletes megjelenésének köszönhetően bármilyen színre könnyen festhetjük. Emellett egyszerűen méretre szabható, így kompromisszumok nélkül, az igényeinken megfelelő formavilágot alakíthatunk ki belőle. Ahogy mondani szokás, csak a fantázia szab határt annak, hogy mit valósítunk meg otthonunkban.

Álmennyezet ízlés szerint


A gipszkarton elemeket szinte bármilyen formára alakíthatjuk, így könnyedén hozzáigazíthatjuk a helyiség hangulatához. Tökéletes megoldás az egybefüggő terek optikai egyesítésére vagy éppen szétválasztására. Jó példa erre egy amerikai konyhás nappali, ahol a konyharészt leválaszthatjuk.

Vannak persze íratlan szabályok, amelyeket a tervezés fázisában érdemes figyelembe vennünk. Szagelszívót vagy szellőző nyílásokat értelemszerűen nem fedhetünk be. A tervezés során mindig vegyük figyelembe a belmagasságot!

Hiába tervezünk egy ötletes világítást, ha a mélyen húzódó plafon „összenyomja” a helyiséget. Érdemes átgondolnunk a rendelkezésre álló szoba méreteit is és annak megfelelően megtervezni az álmennyezet formavilágát és színét. Kisebb helyiségekben előnyös a világosabb színek használata, de tágasabb terekben bátrabban nyúlhatunk a sötétebb árnyalatokhoz.

Rendkívül nagy a kreatív szabadságunk a világítás terén. Érdemes például a konyhaasztalt vagy a kanapét külön megvilágítani. Szintén jól mutat, ha az álmennyezet és a fal között rést hagyunk, és oda kerülnek a világítótestek. Így egy hangulatos, rejtett világításban gyönyörködhetünk.

De használhatunk LED-szalagokat is. Végtelen a variációk száma, használjuk bátran a fantáziánkat! A kivitelezéshez pedig keressünk profi szakembert, hogy az eredmény tökéletes legyen!

 


Kapcsolat