Mi alapján határozhatóak meg a festés árak? - Tutiszaki
13184
post-template-default,single,single-post,postid-13184,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Mi alapján határozhatóak meg a festés árak?

festés árak

Mi alapján határozhatóak meg a festés árak?

12:16 15 november in Blog

Mennyi az annyi? Rendszeresen feltevődik ez a kérdés a festés árak kapcsán. Sok minden befolyásolhatja, hogy mennyi lesz a végösszeg, ezért nem árt előtte alaposan tájékozódni arról, hogy mi mennyibe és miért kerül annyiba, amennyibe. Miért kell tájékozottnak lenni a festés árak alakulásával kapcsolatban?

Nem csak erre a szolgáltatásra, hanem minden esetben igaz az, hogy így kisebb az esélye az átverésnek, lehúzásnak stb. Nem azt jelenti, hogy ne léteznének manapság becsületes szakemberek, hanem inkább arról van szó, hogy olyanokból is sokan vannak, akik szeretnek nyerészkedni a mások tudatlanságából.

A legolcsóbb festés árak – Megéri a drágábbat választani?

Ha gazdaságos megoldáshoz ragaszkodunk ezen a téren, akkor bizony a saját szaktudásunk és kitartásunk fog kelleni ahhoz, hogy a festés árakat a padlón tartsuk. Ez azt jelenti, hogy csak magát az anyagot és az eszközöket kell beszereznünk, hogyha ez utóbbiak nem állnak már eleve a rendelkezésünkre. Egy-két festőhenger nem nagy befektetés, illetve pár kőművesszerszámra is szükség lesz a falak javításához, gletteléséhez.

De, amiből a legtöbbre lesz szükség az a ráfordított idő és energia. Sokan szeretnék megcsinálni saját maguknak ezeket a felújítási munkákat, de egyszerűen a szoros időbeosztás miatt ez nem lehetséges. Kinek van kedve egy átdolgozott hét után hétvégén is a falakat csiszolni, festeni egy kellemes grill parti vagy családi kirándulás helyet?

Ha mégis szakemberre bíznánk a dolgot, akkor általában először az ismerősünk ismerőse szokott felmerülni elsődleges lehetőségként. Így még van rá esély, hogy árengedményt kapunk, csak ha nem vagyunk megelégedve a munkájával, akkor elég kellemetlen ilyenkor szóvá tenni a dolgot. Bizonyára sokaknak ismerős ez a kínos szituáció.

Tehát összeségében elmondható, hogyha nem áll a rendelkezésünkre kellő mennyiségű idő és minőségi kivitelezést szeretnénk, akkor nem érdemes a legolcsóbb mellett dönteni. Mindenképp kérjünk valamilyen referenciát a kivitelezőtől, mert ez alapján meggyőződhetünk a munkája minőségéről.

szobafestés árakNem túl jó előjel, hogyha a „szakember“ szeretne átugrani egy-két munkafázist. A falak előkészítése merőben befolyásolja a végeredményt. Aki minél hamarabb túl akar lenni a festésen, az valószínűleg csak szeretné minél hamarabb felmarkolni a kialkudott összeget.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük tekintsük meg, hogy mennyibe kerül manapság egy tisztasági, homlokzat, lépcsőház vagy egy szobafestés. Az árak persze folyamatosan változnak, de ha nagyjából képben vagyunk a dolgokkal, akkor néhány egyszerű számítást elvégezve képesek leszünk megsaccolni a végösszeget, ami már egy jó kiindulópontnak számít.

Tisztasági festés árak alakulása idén

Talán azt érdemes elsőkörben tisztázni, hogy mi is ez a tisztasági festés. Hogyha a falak jó állapotban vannak és csak szeretnénk felfrissíteni a régi színt, vagy már meguntuk az előzőt, akkor elég azokat csak átkenni. Nincs szükség javítgatásra stb.

Ez alapján már könnyű arra következtetni, hogy a tisztasági festés négyzetméterára a legolcsóbb, de ezen több körülmény is módosíthat. Pl. ha bútorokat kell mozgatni, ha le kell szerelni a fűtőtesteket stb. Ez plusz költséget von maga után.

Nem mindegy hány rétegben történik és a kisebb falhibák javítása is emelhet a tisztasági festés árakon. Tisztasági festés géppel, azaz szórással is kivitelezhető. Jelenleg nagyjából 900 és 1700 Ft. között mozognak a tisztasági festés árak, amihez még hozzájön az anyagdíj/m2. Erre nagyjából 150-250 Ft.-ot érdemes számolni.

A homlokzatfestés árak más árkategóriában mozognak

Komolyabb feladat a homlokzatfestés szakszerű kivitelezése. Itt már nem csak arról van szó, hogy új színt adunk az épületnek, hiszen az új bevonatnak ellenállónak kell lennie az időjárással szemben. A festékboltok nagyon sok termék közül választhatunk, ami alkalmas a homlokzatfestés kivitelezésére.

tisztasági festés árakA homlokzatfesték árakat szintén befolyásolja a felvitt rétegek száma. A kapart vagy dörzsölt, mintájú felület több festékanyag felvitelét igényli, szóval ezzel szintén számolnunk kell a vásárláskor. A sima, tagolatlan felület festése jóval kevesebbe kerül, mint a durva tagolt felület festése.

Jelenleg ez az ár nagyjából 2500 Ft/m2 mozog. A durva tagolt felületek festése esetén olyan 5000 Ft/m2-el kell számolnunk. Ez magába foglalja két réteg felvitelét. A nehezítő körülmények itt is növelhetik az említett árakat.

Lépcsőház festék árak az emeletek függvényében

Gyakorlatilag ugyanaz a menete, mint más terek festése esetén. Ezzel a megoldással is növelhető az ingatlan értéke, amennyiben a falak megfelelő állapotban vannak. A társasházaknál is a lakóközösség érdeke, hogy bizonyos időközönként megtörténjen a lépcsőház festése.

A lépcsőház festés árakat figyelembe véve ez egyáltalán nem egy megfizethetetlen szolgáltatás. Ez az a tér, amit egyszerre többen is használnak, ezért jobban ki van téve a koszolódásnak. Eleve kellemetlen egy olyan épületbe belépni, ahol a falak elsárgultak, koszosak, repedezettke. A lépcsőház festés árak nagyjából 1700 Ft.-tól kezdődnek, az anyagdíj pedig 250 Ft. körül mozog.

Értelemszerűen a körülmények határozzák meg, hogy egyszerű tisztasági festésre vagy a komolyabb falhibák javítására is szükség van.

Szobafestés árak – Amire mindenki kíváncsi

A festés árak kapcsán általában ez az, ami a legtöbbeket érdekel. Az otthonunk színvilágának a felfrissítésével kellemesebb hangulat varázsolható a helyiségekbe és növeli a tisztaság érzését. A szobafestés árak kiszámítása a legtrükösseb dolog az eddig felsoroltak közül, mégpedig az egyéni igények miatt.

Ezért egy komoly szakember helyszíni felmérés nélkül nem képes fix árat mondani. Kalkulációra viszont itt is van lehetőség néhány egyszerű lépés betartásával. Az első dolog a falak és a mennyezet területszámítása. Ezt követi az anyagszükséglet kiszámítása, az alapozóval együtt.

Akkor ott van még természetesen a munkadíj, ami lehet bruttóban vagy nettóban. Ezt is mindenképp tisztáznunk kell előre. Továbbá nagyban befolyásolja a szobafestés árakat a falak állapota is. Néhány weboldalon találhatunk árkalkulátort ezzel kapcsoaltban.

 


Kapcsolat