Előtérben a glettelő henger és a további munkaeszközök - Tutiszaki
14095
post-template-default,single,single-post,postid-14095,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Előtérben a glettelő henger és a további munkaeszközök

Előtérben a glettelő henger és a további munkaeszközök

16:25 15 augusztus in Blog

Adott munkafolyamat ellátáshoz érdemes olyan különféle termékeket igénybe venni, akárcsak a glettelő henger, ami lehetőleg segíti a kivitelezés lépéseit. Természetesen nem ez az egyelten olyan eszköz, amire támaszkodhatunk a kivitelezés során, de mindenképpen az a fejlesztés, amivel nagyban javítható a hatékonyság.

Ha azonban átfogóbb képet akarunk kapni a glettelés lépéseiről, akkor érdemes messzebbről indítani az ismeretszerzést. A spatula vagy spakli volt talán a legelső olyan eszköz, amire támaszkodni lehetett, majd megjelentek a gletvasak és a lepkék, illetve pillangók ezen a területen.

A fejlődés azonban nem állt meg még a glettelő henger megjelenésével sem, mivel a dinamikus kivitelezést a gépesítés tette teljessé. Ahogyan a vakolás és a festés, úgy a glettelés is elvégezhető már olyan elektromos berendezésekkel, amik magasnyomást létrehozva, egyenletes anyagfelhordást tesznek lehetővé.

Legyünk kezdők vagy profi kivitelezők a szerszámok alaposabb megismerésével a siker arányát növelhetjük. Ne maradjon el ezért a célirányos beszerzésük.

A legelső glettelő a spakli

Még jóval a glettelő henger felfedezése előtt a spakli volt az, ami jóformán minden háztartásban megtalálható kéziszerszám volt és az még a mai napig. Egyszerű felépítéssel rendelkezik. Voltaképpen egy lapos lemez fejjel rendelkezik, aminek stabil nyele van. Bár kimondottan a glettelésre alkották meg, azért sok egyéb feladatra is megfelel.

A legelső típusai, még néhány cm szélességgel rendelkeztek, majd a technika fejlődésével jelentek meg az egyre szélesebb változatai. A spakli a régi festékrétegek, tapéták lekaparásában elengedhetetlen társ. Mivel többnyire gipsz komponensű glettet használnak, főként a belterekben, ezlrt fontos a gyors eldolgozás.

glettelő henger

A kisebb repedések, lyukak tömítésére ez a kéziszerszám ideális, akárcsak a kényesebb helyek kikenésére. Megéri akár több darabot és mérttípust megvásárolni belőle, hogy mindig legyen kéznél az, amelyikkel a leghatékonyabban lehet boldogulni.

Általános segédeszköz a glettelő

A glettelő vagy másnéven glettvas, még glettelő kanál néven is megtalálható a kereskedelemben. Többféle méretben elérhető, de a 13×27 cm-es kialakítás egy általános változata. Voltaképpen egy sima felületű, többnyire rozsdamentes acéllemezről van szó, amihez tartozik egy stabil fogást kínáló nyél.

Ennek a markolata többnyire gumírozott, a kényelem biztosításához. Választható keskenyebb kivitelben, amivel professzionálisabb simítások végezhetők. Létezik fogazott típusa, amit leginkább csempézésnél használnak.

A gelettelő segítségével jóformán bármilyen habarcs felhordható a falfelületekre. Durvább munkálatokhoz ugyanúgy ideális, mint a gipszkartonon való egyenletes simítások ellátására. Ha megtanulunk vele profin bánni, akkor kiváló eredményeket érhetünk el a segítségével.

Egykezes glettelő lepke a sima felületért

Amíg a glettelő henger az anyag felhordására szolgál igazán, addig a glettelő lepke a felvitt komponens elsimítását teszi lehetővé. Ez az a szerszámtípus, amit jóformán csak erre a célra hozta létre. Ez sem teljesen így van, mert voltaképpen kétféle típusban választható, ami a mélységet illeti.

A hagyományos változat 45 mm-es, amivel tényleg csak a simítás végezhető el, de ez maximális profizmussal. Ezzel szemben a 90 mm-es variánsok már alkalmasak arra, hogy felületükre glett anyag legyen felvéve és így rajtuk keresztül felhordva.

A glettelő lepke eltérő szélességű lehet és általában a gipszkaron munkáknál alkalmazzák a Q2 és Q3 minőségi osztályok biztosítására. A prémium minőségű lehúzó él rozsdamentes anyagból készül és kiváló eredményt nyújt.

Kényelmes anyagfelhordást biztosít a glettelő henger

Amikor fontos a gyorsaság, de azért a kényelemre és minőségre is gondolunk, akkor a glettelő henger bátran kerüljön elő. Voltaképpen ezt a berendezést úgy kell használni, mint a festő változatot. Belenyomjuk az előre megkevert anyagba és utána már gördíthetjük végig a falon.

Amire viszont megéri figyelni, hogy az összetevő valamivel hígabb legyen, mintha azt hagyományos módon akarnánk felkenni. A glettelő henger ellátható teleszkópos nyéllel, így a mennyezeteknél kiválóan alkalmazható. Ha túlságosan egyenetlenek a felületek, akkor érdemes egyszer kézi úton elvégezni a simítást, mert a hengerrel csak kevés anyagot lehet felvinni egy menetben, amit azonnal simítsunk el, mielőtt elkezdne az megszáradni.

glettelő lepke ár

A glettelő henger minden munkálat után legyen alaposan megtisztítva, ezzel növelhető az élettartama, illetve a használata során csak gyengéden nyomjuk neki a falnak. A felületéből kiszakadhatnak kis szálak, amiket távolítsunk el az újabb használat előtt. Kiváló segédeszköz, amivel mindenki elboldogul.

Glettelő gép a nagyobb felületek kiszolgálására

Van az a pont, amikor a glettelő henger már kevésnek bizonyul és más kézi eljárásokkal sem éri meg vesződni. A glettelő gép ilyenkor tud hatékonyan segítséget nyújtani. A készülék többféle márka formájában áll rendelkezésre és eltérő képeségekkel bír.

Bár aprólékos munkálatokra nem felel meg, ezért, amikor sarkokat kell kialakítani, vagy éppen nyílászárók mentén glettelünk akkor maradnak a kézi szerszámok, de nagy felületű, falaknál már más a helyzet.

A glettelő gép általában 100 négyzetméter felett magas hatékonysággal bevethető. Csökkenti a kivitelezési időt, valamint egyenletes felhordást biztosít, amivel sórolni tudunk az anyagmennyiségen.

Az így történő szórás minimális eldolgozással sima felszínt biztosít. A bekevert, vagy már készen vásárolt masszát egyszerűen csak be kell tölteni a készülék tartályába, majd a szórófejet irányba helyezni és kezdődhet a munka. Nincs feltétlenül szükség komoly összegeket költeni a glettelő gép beszerzésére, mert van lehetőség annak bérlésére.

Fontos a minőségbe fektetni

A különféle termékek kínálata igen széleskörű, mind típusok és márkák tekintetében, de ami biztos, hogy megéri a magas minőséget választani.

Történjen szakmából adódóan a glettelés művelete, vagy csak alkalmi felújítási jelleggel a kiváló végeredmény csak úgy garantált, ha megbízható eszközökkel végezzük azokat. Szaküzletekben, de akár online is kényelmesen beszerezhetők ezek.

 


Kapcsolat