Csővágás profi módon: Hogyan Kerülje el a hibákat és rontásokat? - Tutiszaki
14173
post-template-default,single,single-post,postid-14173,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Csővágás profi módon: Hogyan Kerülje el a hibákat és rontásokat?

csővágás

Csővágás profi módon: Hogyan Kerülje el a hibákat és rontásokat?

13:38 06 október in Blog

A gépészet, az építőipar és a házkörül is gyakorta szükséges a csővágás. Ez azonban nem mindig egyszerű és ha nem megfelelően végezzük el, akkor sokszor hibázhatunk és ennek az lesz az ára, hogy időigényes és költséges javítások várnak majd ránk. Nézzük meg, hogy miként lehet profi módon vágni és ezáltal elkerülni a hibalehetőségeket. Melyek a gyakori hibák?

Megfelelő eszköz kiválasztása

A sikerhez vezető első lépés az, hogy a megfelelő eszközt válasszuk ki. Ma már számos különböző típusú eszköz létezik, de az optimális választás függ a cső anyagától és a méretétől is. Néhány gyakoribb csővágó típus:

  • Karral rendelkező: ezek a hagyományos vágók, amelyek egy forgó pengét használnak a vágásokhoz. Ezzel a típussal a réz, valamint az alumínium csöveket vághatjuk el.
  • Fogazott: ahogy a neve is sejteti fogazott pengékkel végzi a vágást. Ezeket leggyakrabban a műanyag csövek vágásához használják.
  • Gyorsvágó: kifejezetten az acél csövek vágására ajánlják, hiszen nagyon gyorsan és hatékonyan dolgozik.

Igen fontos, hogy a kiválasztott eszköz soha ne legyen kopott vagy rozsdás. Működtetés előtt ellenőrizzük le az eszköz élességét és bizonyosodjunk meg arról, hogy a kiválasztott projekthez illik-e az adott eszköz.

A csövek mérése és jelölése

A megfelelő eszköz kiválasztása utána következhet a cső bejelölése és mérése. A vágási pontot egy ceruzával vagy egy krétával is megjelölhetjük, de minden esetben használjunk mérőszalagot vagy egy mérőalkalmatosságot. Ha pontosan határozzuk meg a vágás helyét, akkor már sokkal kisebb a hibázás lehetősége és a vágási eredmény is tökéletes lesz.

Vágás folyamata

Rögzítsük a csövet egy csőrögzítővel vagy egy gyorsszorítóval, így megakadályozhatjuk annak elmozdulást. Ezután helyezzük be a vágási pont fölé a csővágó fejet és rögzítsük az eszközt. Ellenőrizzük le, hogy a vágópengék megfelelően érintkeznek-e a csővel, majd nagyon lassan és egyenletesen forgassuk körbe a vágót. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy optimálisan működik, akkor végezzük el a vágást. Vágás után a cső éles részeit egy reszelővel könnyedén eltávolíthatjuk.

Következhet az ellenőrzés és a tesztelés

A csővéget a vágás után mindig ellenőrizzük le és győződjünk meg arról, hogy sima és egyenletes a felületet. Mint írtuk reszelővel vagy esetleg finom csiszolópapírral korrigálhatjuk a hibákat.

Hogyan kerüljük el a gyakori hibákat?

  • Ne siettessük a vágást, szépen lassan és egyenletesen haladjunk.
  • Kopott vagy rosszul működő csővágók, vagy hajlítógépek alkalmatlanok a feladatok pontos végrehajtására.
  • Mindig használjunk védőfelszerelés.
  • Ellenőrizzük a pengék élességét.
  • Kövessük a gyártó által előírt használati utasításokat.
 


Kapcsolat