A felújításhoz kötelező bútorfogantyú - Tutiszaki
14217
post-template-default,single,single-post,postid-14217,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-2.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

A felújításhoz kötelező bútorfogantyú

bútorfogantyú

A felújításhoz kötelező bútorfogantyú

14:38 07 november in Blog

Egy jó bútor évtizedeken keresztül lehet a lakásunk dísze. Viszont gyakran előfordul, hogy a bútorfogantyú megsínyli a mindennapi használatot. Letörhet vagy elkophat, de az is megtörténhet, hogy egyszerűen csak szeretnénk felfrissíteni a dizájnt, valami újdonsággal.

Ebben az esetben kifejezetten jó megoldást kínálnak a különféle bútorfogantyú típusok. Azért, hogy ne szaladjunk bele nem várt akadályokba, érdemes kicsit átnézni, hogy milyen fajta fogantyúk közül válogathatunk. Ebben az esetben nem az adott változat stílusa a lényeg, hanem sokkal inkább a felszerelés módja és az ehhez szükséges eszközök.

Milyen bútorfogantyúra essen a választás?

Mivel nap, mint nap használjuk, ezért érdemes strapabíró változatban gondolkodni, de a kényelmes kialakítás sem elhanyagolható. A gyakorlati hasznához az is hozzátartozik, hogy kíméli a bútort a szennyeződésektől, mert a használatával megelőzhető, hogy zsíros, ragacsos kézzel nyúljunk az ajtókhoz, fiókokhoz.

Amikor bútorfelújításra kerül a sor, akkor nemcsak a felületek átdolgozásán van a hangsúly. Az olyan részeletek is sokat számítanak, mint a zsanérok, fióksínek vagy ebben az esetben a bútorfogantyúk.

Ezek felelnek a mechanikus részek megfelelő működéséért. Ha akad, lötyög, vagy a kényelmetlen fogása miatt nehéz kihúzni a tárolót, akkor valószínűleg rosszul választottunk, ergo zsákutcába kerültünk a bútorfelújítás végeztével. Hiába lett szebb az eredmény, hogy a használhatóságot tekintve nem sikerült javítanunk a dolgon.

Első körben azt kell eldöntenünk, hogy bútorgombot vagy fogantyút szeretnénk felszerelni. Végül is ez csak ízlés dolga, mivel mindkettő ellátja a maga feladatát. A bútorgomb felszerelése egyszerűbb, mivel csak egy csavarral rögzül a bútorlaphoz, illetve a furattávra sem kell figyelnünk, mint a két vagy több furattal rendelkező bútorfogantyú esetében.

A fogantyúk viszont nagyobbak, jobban láthatóak és könnyebben megfoghatóak. Az is tény, hogy árban is merőben eltérnek a már említett bútorgomboktól. A lineáris alakjuknak köszönhetően esztétikus kiegészítőit képezik a fiókoknak vagy a nagyobb szekrényeknek.

Bútorfogantyú – Célkeresztben a praktikum

Mivel használhatjuk vegyesen is a gombokat, illetve a fogantyúkat, ezért nem árt átgondolni, hogy melyiket hová szereljük fel. Egy nagyobb fiók kihúzása pl. könnyebb egy fogantyúval, mint egy bútorgombbal, hiszen ezek igen nehezek lehetnek, ha pl. könyvekkel vagy edényekkel vannak tele.

További kérdésként merülhet fel, hogy mekkora az akkora. Általában elmondható, hogy minél nagyobb egy fiók vagy egy szekrényajtó, annál szélesebb fogantyúval érdemes felszerelni az esztétikus megjelenést figyelembe véve.

Arányaiban is kb. a szekrény vagy a fiók szélességének az 1/3-át jelenti. Ha egy széles fiók esetében mindenképp a bútorgomb elhelyezését preferáljuk, akkor elhelyezhetünk belőle kettőt a fiók két szélére. Ez a dizájn és a praktikum szempontjából egyaránt előnyös.

A bútorfogantyú felszerelése egyszerű, néhány alap szerszámmal megoldható. Nem úgy a süllyesztett vagy az élbe mart változatok esetében. Itt már a fúrógépen, csavarhúzón és a mérőszalagon kívül egy marógép szakszerű használatára is szükségünk lesz.

 
Tags:


Kapcsolat